Pogledajte video: Najavljen spektakularni prikaz Legende o Picokima

Spektakularni scenski prikaz obrane Đurđevca od Osmanlija središnji je dio Picokijade – jedne od najstarijih i najvećih manifestacija Hrvatske.

Stara legenda živi u narodu Podravine više od pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima 16. stoljeća kada je osmanlijska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj.

Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane. Posljednja nada iscrpljenim braniteljima bio je savjet mudre starice da iz topa ispale jedinu preostalu hranu, zadnjeg pjetlića – picoka. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega odustaju od opsade. Drevni đurđevački Stari grad nikada nije bio osvojen.

Tako su povijesne okolnosti i legenda postali temelj za najmasovniji scenski spektakl u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od tri stotine kostimiranih seljaka, branitelja grada, Osmanlija, atraktivnih konjanika i mitskih dravskih vila praćenih podravskim napjevima, impozantnim scenskim, audiovizualnim i pirotehničkim efektima.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Đurđevca, porijeklom Đurđevčanin, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana režirat će i ove godine.

– Ovo je najvažnija priredba Picokijade koja je gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i članovi brojnih udruge grada Đurđevca, naših prigradskih naselja, te susjednih općina i županija koji sudjeluju u scenskom prikazu opet će izvesti uprizorenje legende za pamćenje – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Picokijade Željko Lacković.

Postanite i vi dio Legende o Picokima 24. lipnja s početkom u 21.30 sati.

(djurdjevac.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content