Rekordni rezultati gospodarstva OBŽ u 2022. godini: Dodatni “vjetar u leđa” izgradnja Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2022. godini ostvarili su izvanredne poslovne rezultate, potvrđuju to podaci iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koji je objavila FINA.

Financijsko izvješće za 2022. godini predao je ukupno 6.421 poduzetnik, odnosno 287 poduzetnika više u odnosu na 2021. godinu, a što je porast od 4,68 posto.

Ukupni prihodi ostvareni su u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3 milijarde odnosno 18,82 posto više nego 2021. godine.

Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je za 571 milijun (31,12 posto) više nego 2021. godine, čime je Osječko-baranjska županija potvrdila peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Istarske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije. Značajan je to rezultat za Osječko-baranjska županiju posebice u kontekstu činjenice da su nakon razdoblja pandemije u 2022. godini ostvareni rekordni turistički prihodi, što je zasigurno imalo pozitivan utjecaj na financijske rezultate županija Jadranske Hrvatske.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije tradicionalno je izvozno orijentirano te su 2022. godine ostvareni i rekordni izvozni rezultati od 8,2 milijarde kuna, što je rast od 22,34 posto u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 milijardi kuna izvoza.

Rekordno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost, kontinuiran rast broja obrta te povećanje prosječne mjesečne neto plaće dodatni su pozitivni pokazatelji snažnog gospodarskog rasta.

Doprinos pozitivnim rastućim trendovima dala je i Osječko-baranjska županija, provodeći niz projekata i programa.

-Kroz svoju razvojnu politiku, ali i kroz konkretne projekte poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma, Osječko-baranjska županija stvara stimulativno okruženje za daljnji napredak cjelokupnog gospodarstva. Izgrađena poslovna infrastruktura – Regionalni distribucijski centar za voće i povrće te novi Gospodarski centar zasigurno će dodatno unaprijediti poslovnu klimu te biti vjetar u leđa ne samo poduzetnicima naše Županije, nego i šireg okruženja. Uz ulaganje u sustave navodnjavanja, izgradnju komunalne, prometne i društvene infrastrukture te poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta, Osječko-baranjska županija postaje stimulativno mjesto za poslovanje i ugodno mjesto za življenje što potvrđuje i dolazak velikih investitora na područje naše županije – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nakon iznadprosječne 2020. i 2021. godine, novi, rekordni rast u 2022. godini jasan je dokaz pozitivnog razvojnog smjera i cjelokupne vrijednosti gospodarskih subjekata.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content