U Markovcu Našičkom održan Kulturni program “Drevenica” kojim je obilježeno 50 godina SKUU Franjo Strapač i 30 godina Matice Slovačke

U Markovcu Našičkom u nedjelju je održan Kulturni program “Drevenica” u organizaciji Matice slovačke i SKUU “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog. Manifestaciji, koja se održava u sklopu proslave Dana grada Našica, nazočili su saborski zastupnik Hrvoje Šimić, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, dopredsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Goran Đanić, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, direktorica Turističke zajednice Ines Resler, predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis.

Posebno svečanim programom se obilježilo 50 godina folklora i 30 godina Matice Slovačke a uz plesove Slovaka predstavljena je bogata kulturna nematerijalna baština, dok je svu raskoš Našičkog kraja predstavljao HKD Lisinski koji svojim volonterskim djelovanjem čuva od zaborava lokalne običaje i ruho. Kada se ovo dvoje spojilo publika je uživala u prekrasnom kulturnom programu prepunom plesa i pjesme.

Koliko je folklor i kulturna baština važna, a u našičkom kraju i cijenjena, rekle su Vesna Budoš i Branka Baksa, predsjednice ovih dviju udruga pozdravivši sve okupljene i najavile bogat dvosatni program.

Svojim nastupom su se predstavili Slovačko folklorno društvo “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, Matica Slovačka Jurjevac i Josipovac, glazbenici Tamburaškog društva “Dora Pejačević”, HKD Lisinski Našice i učenici Osnovne škole kralja Tomislava Područne škole Markovac. Pokrovitelji ove vrijedne kulturne manifestacije su bili Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za iseljene Slovake dok su supokrovitelji Savez Slovaka, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Grad Našice i Vijeće mjesnog odbora Markovac Našički.

Branka Baksa je rekla kako je sve počelo folklorom daleke 1973 godine, tada je krenula glazbena sekcija. 

– 1976. godine se Društvo registriralo na inicijativu nekoliko omladinaca, a prvi osnivač je bio gospodin Jantošik koji je zajedno sa svojom obitelji brinuo o svemu, od šivanja nošnji do raznih drugih stvari. Kroz godine su se mijenjali predsjednici i tajnici i otprilike je preko 120 članova prošlo kroz folklorno društvo i mislim da u Markovcu nema kuće iz koje nije nijedno dijete bilo član društva. Odradili smo oko 1500 nastupa kroz ove godine i prešli silne kilometre, a nadam se da su ovi mladi svjesni sto znači biti dio ovako velike obitelji – rekla je Baksa.

Vesna Budoš, predsjednica SKUU Franjo Strapač je rekla kako je prekrasno biti dio folklorne obitelji.

– 50 godina rada sa djecom i mladima je nešto prekrasno i vjerujem da ne postoji u Markovcu dijete koje nije bilo u folkloru, sad smo se na pozornici našle ja i moja unuka, to je predivan osjećaj i to mi je prekrasno jer sam i zavoljela folklor uz unuke koje su s 4 godine krenule na plesanje – rekla je Budoš.

Saborski zastupnik Vladimir Bilek je pohvalio smotru i čestitao na velikoj obljetnici. 

– I smotra, a i ova obljetnica je nešto prekrasno i iskreno želim samo nastavak ovakvog rada i Matici Slovačkoj i SKUU Franjo Strapač jer su biseri u ovom moru kulture i običaja u Savezu Slovaka i unutar slovačke manjine – rekao je Bilek.

Čestitkama se pridružio i saborski zastupnik Hrvoje Šimić.

– Danas ćemo ponovno uživati i u kulturnom programu, a posebno bih istaknuo gospođu Branku Baksa koja je kroz ono što radi i djeluje sa svim vrijednim Markovčankama i Markovčanima uspjela doći do visoko vrijedne pozicije, člana Savjeta za manjine na državnoj razini i na tome joj čestitam – izjavio je Šimić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je rekao kako su Slovaci u Našicama involvirani u svim poljima, političkom, kulturnom i sportskom.

– Oni sa svojim nizom manifestacija predstavljaju bogatu slovačku kulturu i ono što je važno je jezik, jer je puno napravljeno na polju obrazovanja. Na području Našica imamo tri škole u kojima se uči slovački jezik, u Markovcu, Jelisavcu i Našicama, a od ove godine imamo i vrtić u Jelisavcu. Slovaci su nedjeljiva cjelina u Našicama i ponosni smo da je to tako – istaknuo je gradonačelnik Kašuba.

(www.icv.hr, eš; foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content