U Orahovici održan 8. Sajam vina i kulena: Doznajte najbolje

U središnjem orahovačkom gradskom parku održan je tradicionalni 8. Sajam vina i kulena u organizaciji Grada i Turističke zajednice grada Orahovice, a u nazočnosti župana VPŽ Igora Androvića, predstavnika HGK ŽK-a Virovitica te gradonačelnika Orahovice Saše Ristera.

Otvorenje sajma i ove godine uljepšali su svojim nastupima Puhački orkestar DVD-a Orahovica i polaznici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina – Područnog odjela Orahovica, a potom su se obratili domaćini i gosti. Gradonačelnik Saša Rister istaknuo je ponos organizacijom 8. Sajma vina i kulena koji je još jednom pokazao i dokazao da područje VPŽ ima vrhunska vina i odlične kulene:

– Od srca se zahvaljujem svim proizvođačima vina i kulena te svima koji su sudjelovali u organizaciji. Moram svakako reći kako je danas deset godina kako je Hrvatska ušla u EU i stoga mi danas obilježavamo ovaj dan jer smo zahvaljujući Europskoj uniji realizirali dosta projekata među kojima i onaj u sklopu kojeg je kupljen ovaj šator gdje su izloženi proizvodi ovoga sajma. Vjerujem kako je i ovogodišnji sajam pokazao koliko orahovački kraj ima bogatstvo eno i gastro turizma i zato ćemo i dalje ustrajati na promocija onoga u čemu smo poznati– rekao je Rister.

8. Sajam vina i kulena otvorio je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović:

– Kada netko kaže Orahovica prvo pomislimo na Ružica grad i Jezero, a onda odmah na vino i kulen. Upravo ovim sajmom se pokazuje jedna neraskidiva veza između vina i kulena, a Orahovica je idealan most u toj priči. Orahovica ima jako puno odličnih i vrhunskih vina te sjajnih kulena i zato je privukla sve ove proizvođače u svoj grad. Spomenuo bih i ja 10 godina u EU, ali vezano uz ovaj grad koji se itekako ima čime pohvaliti, od jezera kao najvećeg gradilišta u županiji na dalje. Kada se to sve izgradi onda će i vino i kulen još bolje pokazati svoju raskoš- rekao je Andrović nakon čijeg obraćanja je održano proglašenje Vinske kraljice 2023.

Ovu laskavu titulu ponijela je Natalija Ivezić, 24-godišnjakinja iz Kulturno-umjetničke udruge Voćin, koja je nazočnima predstavila svoje društvo i ruho koje nosi:

– KUU Voćin djeluje od 2000. godine, imamo 40-ak članova i gajimo čuvanje kulturne baštine voćinskog kraj i cijele Slavonije. Ja na sebi nosim svečanu narodnu nošnju koja se zove “stajećica”, a sastoji se od oplećka, podsuknje i suknja, zatim nosim pregaču koja je tkana na daščici te svilenu maramu, a nosim i šokački nakit kao i prepoznatljivu frizuru našega kraja– rekla je nova Vinska kraljica Natalija Ivezić kojoj je krunu predala prošlogodišnja Vinska kraljica Andreja Posavac, a lentu gradonačelnik Rister i župan Andrović.

Nakon proglašenje Vinske kraljice održano je svečano proglašenje najboljih vina i kulena, a prvo su se obratili predsjednici ocjenjivačkih povjerenstava kulena i vina, Vladimir Pleša i Ivana Nemet. Vladimir Pleša naglasio je kako je ostvaren rekordan broj uzoraka kulena te da su isti jako dobre kvalitete:

– Odradili smo veliki posao u pripremi ocjenjivanja što je pridonijelo ovakvom odazivu. Drago mi je da su se kulenari odazvali što govori kako imaju povjerenje u mene i ljude koji uz mene ocjenjuju, a budući da se radi o odličnim proizvođačima to ovom Sajmu daje na značaju. Hvala svima još jednom i gradonačelniku Saši Risteru na povjerenju, uz želju da iduća, naša jubilarna 10. Kulenijada, bude najbrojnija i najjača do sada– rekao je Pleša.

– Ove godine je možda bilo nešto manje uzoraka ali smo zato imali zaista odlična vina i zapravo sam ponosna što radim u Slavoniji koja ima posebnu dušu i srce za vino. Svi uzorci su bili dobri, proizvođači rastu iz godine u godinu i to me posebno raduje– na vina se osvrnula Ivana Nemet.

Uslijedilo je potom proglašenje najboljih vina i kulena, a u obje konkurencije uzorci su pristigli iz cijele Slavonije i Baranje te Podravine. Povjerenstvo za kulene je odlučilo kako je od ocijenjenih 38 kulena njih 16 zaslužilo zlatne medalje, 14 je srebrnih, 7 brončanih, dok je jedan ostao neocjenjen.

Šampion ovogodišnjeg sajma je kulen OPG-a Novosel iz Gata dok je vicešampion tvrtka Slavonica d.o.o. iz Slatine. Kod vina, pristiglo je također 38 uzoraka od čega je 12 dobilo zlatnu, 16 srebrnu te 4 brončanu medalju. U kategoriji najboljih bijelih vina, titulu najboljeg odnio je sauvignon Martin Albus PP Orahovice, najbolje ocijenjeno crno vino je Frankovka Iskrenih vina Matković dok je u kategoriji najboljih rose vina proglašeno ono Ivice Podboja iz Crkvara. Apsolutni pobjednik Sajma je sauvignon Martin Albus.

(www.icv.hr, vg, foto: Radio Orahovica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content