Alkoholizirani vozači i dalje jedan od glavnih problema sigurnosti na županijskim prometnicama: U mjesec dana njih sedam uzrokovalo prometne nesreće

Kako je u srijedu izvijestila PU virovitičko-podravska, u 24 sata na županijskim prometnicama dogodilo se čak šest prometnih nesreća, a evidentirano je i šest vozača koji su bili pod utjecajem alkohola.

Uz brzinu, upravo je alkohol jedan od tzv. “4 ubojice u prometu”, a u proteklih mjesec dana, od 21. srpnja do 21. kolovoza, sedam prometnih nesreća prouzrokovali su vozači pod utjecajem alkohola.

Kao teže primjere kršenja prometnih propisa vožnje u alkoholiziranom stanju u tom periodu, policija izdvaja njih pet. 

Prva se dogodila 21. srpnja kada je vozačica osobnog automobila starosti 40 godina oko 16,30 sati pod utjecajem alkohola od 1,07 g/kg u mjestu Bukovački Antunovac zbog stupnja alkoholiziranosti skrenula na suprotnu prometnu traku te sletjela u putni kanal udarivši u prometni znak i betonski most.

U drugoj prometnoj nesreći 22. srpnja oko 18,55 sati vozač osobnog automobila starosti 45 godina pod utjecajem alkohola od 1,40 g/kg upravljao je vozilom u gradu Virovitici, u Osječkoj ulici ispred raskrižja „T“ oblika u blizini „Park shopa“ te se zbog alkoholiziranosti i neprilagođene brzine zabio u nosač javne rasvjete.

U trećoj prometnoj nesreći, 3. kolovoza oko 17,20 sati vozač osobnog automobila starosti 40 godina pod utjecajem alkohola od 1,46 g/kg upravljao je mjestom Duzluk u Manastirskoj ulici te je dolaskom do raskrižja s Jezerskom ulicom zbog alkoholiziranosti i ne držanja vozila što bliže desnom rubu kolnika udario u betonski rubnjak kanala oborinskih voda.

Kako nisu samo vozači osobnih automobila sudionici koji upravljaju pod utjecajem alkohola pokazuje događaj u četvrtoj prometnoj nesreći kada je 12. kolovoza oko 20,00 sati vozač traktora starosti 39 godina pod utjecajem alkohola od 2,08 g/kg i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, upravljao traktorom u gradu Virovitici kolnikom kod kružnog toka Trga bana Josipa Jelačića i Trga kralja Tomislava gdje je na tome djelu prometnice i zabranjen promet traktorima. Dolaskom do pješačkog prijelaza, zbog neprilagođene brzine vozila te izbjegavanja naleta na pješake skretanjem u lijevo prešao je preko prometnog otoka gdje je udario u metalni nosač prometnog znaka te u nastavku udario u metalni nosač stupa javne rasvjete. Također, vozač u ovoj prometnoj nesreći podvrgnut je preliminarnim testiranjem na prisustvo droge u organizmu gdje je rezultat bio pozitivan.

U petoj prometnoj nesreći, 16. kolovoza oko 21,50 sati vozač osobnog automobila starosti 39 godina pod utjecajem alkohola od 2,07g/kg upravljao je vozilom u mjestu Rezovačke Krčevine te dolaskom do preglednog desnog zavoja uslijed alkoholiziranosti i ne kretanja vozilom sredinom obilježene prometne trake, prešao preko cijele širine kolnika te prednjom lijevom stranom osobnog automobila udario u privremenu postavljenu prometnu signalizaciju te u nastavku udario vozilom u ogradu obližnje kuće kao i betonski nosač električne mreže i javne rasvjete. 

Ludom srećom, u dvije prometne nesreće vozači su zadobili tek lakše tjelesne ozljede, dok su tri završile samo materijalnom štetom.

– Budući da uživanje u alkoholu i sjedanje za upravljač vozila daje lažan osjećaj sigurnosti i samouvjerenosti, a pravo stanje je usporavanje refleksa vozača i pogoršanje fine motorike te uzimajući u obzir da su upravo vozači u takvim okolnostima skloniji povećanju brzine kretanja vozila još jednom apeliramo, iako nije u ovim slučajevima prometnih nesreća dolazilo do teškog ozljeđivanja sudionika ili smrtnog ishoda, na susprezanje konzumacije alkohola te upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – kažu iz PU virovitičko-podravske. 

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content