Dr. Ivan Andrašević godinama pacijente liječi pomoću akupunkture: Iglicama protiv svake vrste boli

Svestrani dr. Ivan Andrašević, kojega pacijenti poznaju kao liječnika u Zavodu za hitnu medicinu virovitičko-podravske županije, ali i predsjednika Udruge „Dijabetes klub tip 1“, već pet godina u Virovitici liječi pacijente uz pomoć akupunkture, koja pripada tradicionalnoj kineskoj, indijskoj i tibetanskoj medicini, a u zadnje dvije godine u privatnoj ordinaciji „ExMed“ u Gajevoj ulici.

Korijeni su joj u Kini, a kao što je mnogima već poznato, koristi se za ublažavanje raznih oboljenja i to putem zabadanja iglica u određene točke na tijelu. Prema tradicionalnom kineskom učenju, u čovjekovom tijelu kola energija kroz 14 glavnih meridijana i 361 točku, a tu energiju moguće je dovesti u ravnotežu (što rezultira prestankom boli i izlječenjem bolesti) putem stimulacije iglicama.

Ubod iglice potiče određene točke u mozgu, koje odgovaraju osjećaju trnaca ili topline, a rezultat je umanjenje bolova, simptoma bolesti ili njihovo potpuno uklanjanje.

Akupunktura je danas dio komplementarne medicine koju je još 1979. godine priznala i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Zbor liječnika Hrvatske osniva prvu sekciju za akupunkturu 1979. godine. U KBC Osijek akupunktura se uvodi 1989. godine na Zavod za liječenje boli Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Akupunkturom se danas bave liječnici, odnosno samo osobe s licencom, koje su za ovu metodu liječenja završile posebnu edukaciju. Dr. Andrašević je jedan od njih.

Collage 2 1

BOL KAO UBOD KOMARCA, NIŠTA VIŠE
-Akupunktura me počela zanimati odmah po završetku studija, kada sam radio u općoj, odnosno, obiteljskoj medicini. Da je to nešto čime želim pomagati pacijentima postalo mi je jasno već na početku tečaja, kada sam na svoje oči vidio njene brze učinke. Osobe koje su godinama bolovale od glavobolja ili bolova u ramenima, zglobovima, već nakon par tretmana rekle su kako se bol povukla i kako su se bolje osjećale.

Uostalom, i sam sam metodu isprobao na sebi. Imao sam dugo vremena problema s boli u koljenu. Napravio sam akupunkturu na samom sebi i bol je nestala – ističe dr. Andrašević.

Danas mu po tu pomoć dolaze pacijenti s područja Virovitičko-podravske, ali i okolnih županija. I oni koji imaju strah od igle, vrlo ga brzo prebrode, kaže. Razina boli, koja možda najviše plaši pacijente, je najsličnija ubodu komaraca, govori iz iskustva dr. Andrašević, dodajući kako se iglice, ovisno o području na tijelu i vrsti bolesti i tegobe, postavljaju na dubinu od 0,5 do 5 centimetara, na određeno područje na tijelu.

-Pacijenti mi najčešće dolaze zbog glavobolje, bolova u leđima, vratu, zbog bolnih zglobova (osteoartritisa). Koristim akupunkturu i kod niza drugih stanja – za ublažavanje alergija, depresije, anksioznosti, migrena, kod posljedica moždanog udara, sindroma teniskog lakta ili smrznutog ramena, ishialgije (išijasa), postoperativnih bolova. Popis stanja u kojima može pomoći je dug. Iako ne može izliječiti autoimune bolesti, značajno pomaže u ublažavanju simptoma, kao i kod problema s hormonima – ističe dr. Andrašević.

TRUDNICAMA UBLAŽAVA MUČNINE

Kaže kako akupunktura ima svoje velike prednosti i u trudnoći, kada žene imaju vrlo malo lijekova i metoda na raspolaganju pri ublažavanju simptoma poput mučnine ili kod bolova.
-Imam jako dobra iskustva u terapiji trudnica, kod ublažavanja bolova i mučnina, a u čemu im do tada nisu pomogli uobičajeni lijekovi. Preporučio bih zato svim pacijentima da o akupunkturi razmisle odmah po pojavi simptoma, a ne tek na kraju, kad su već isprobali sve drugo i kad nije bilo učinka – naglašava ovaj liječnik.

Budući da ova metoda potiče sve tjelesne funkcije, njome organizam počinje i prirodni proces samoizlječenja. Istraživanja akupunkture u posljednjih 60 godina pokazuju kako ona pozitivno djeluje na živčani, endokrini, imunološki, kardiovaskularni i probavni sustav. Nakon primjene akupunkture, dolazi do značajnog pada intenziteta boli, a povoljno utječe i na krvni tlak i frekvenciju srca.

U istočnim zemljama koriste ju i kao preventivu, kako bi, u skladu s holističkim pristupom čovjeku, cijeli organizam doveli u ravnotežu, dok se na Zapadu najčešće koristi za liječenje posljedica – ublažavanje raznih oboljenja.

Collage 4

SPAS U PET DO DESET TRETMANA

-Jedan tretman traje između 20 i 30 minuta. Cijena mu je 35 eura. Prosječni broj tretmana koji bi pacijent trebao proći je između 5 i 10. Ovisi, dakako, o bolesti i stanju pacijenta. U početku se tretman radi svaki ili svaki drugi dan, a nakon 5. tretmana pacijent najčešće dolazi jednom do dva puta tjedno. Neki pacijenti već nakon prvog tretmana osjećaju pozitivan učinak, no u većini slučajeva značajno poboljšanje osjeti se između četvrtog i šestog. Za vrijeme akupunkture pacijent ne smije osjećati bol.

Ubod iglice može rezultirati normalnim osjećajem žarenja ili peckanja, a nakon tretmana pacijenti mi znaju reći kako se osjećaju opušteno, čak i pomalo pospano i umorno. Sve su to normalne reakcije organizma – objašnjava dr. Andrašević. Upozorava kako je moguće da jedno kratko vrijeme prvo dođe do pogoršanja simptoma, dok se ponovno ne uspostavi ravnoteža unutar organizma, zbog čega pacijentima savjetuje strpljenje i povjerenje u ovu metodu.

– Kao liječnik jako sam zadovoljan jer nitko nije otišao od mene, a da mu se glavobolja ili bol nisu smanjili, ako već nisu i nestali. Ujedno, nuspojava akupunkture, koju su mi prijavili pacijenti, je da su im se počele gaditi cigarete. Postoji, naime, i tretman za prestanak pušenja, no ovo je „bonus“ koji je dolazio nakon tretmana za liječenje bolova ili alergije – priča dr. Andrašević.

I DALJE KORISTITI SVOJE LIJEKOVE

Na upit o opremi koja se koristi, odgovara kako je riječ o jednokratnim i prethodno steriliziranim iglicama, koje se nakon korištenja uklanjanju po standardnom medicinskom postupku. Svaki pacijent dobije svoj set iglica koje se nakon njega bacaju.

Prije samog tretmana, kaže liječnik, bilo bi dobro ne jesti bar sat vremena, kako proces probave ne bi promijenio kvalitetu pulsa. Prije tretmana ne bi trebalo piti kavu, alkoholna pića.
Budući da je akupunktura dio komplementarne medicine, ide „ruku pod ruku“ s uobičajenim liječenjem.

viber slika 2023 08 10 10 10 32 083 Custom

Dr. Andrašević kaže kako će od pacijenta zato zamoliti da mu na prvi tretman donese i svoju medicinsku dokumentaciju, kako bi mogao imati što bolji uvid u njegovo zdravstveno stanje, a pacijent bi svom obiteljskom liječniku trebao najaviti da planira ići na akupunkturu.

– Važno je da na prvom susretu utvrdimo o čemu je točno riječ, kako bismo mogli odrediti i postotak uspješnosti terapije, najaviti koliko ciklusa će otprilike biti potrebno te da pacijentu mogu reći što može očekivati tijekom i nakon završetka akupunkture.

Pritom je jako važno da pacijent, dok prolazi akupunkturu, i dalje uzima sve svoje propisane lijekove. Iako na akupunkturu pacijenti dolaze jer su nezadovoljni djelovanjem propisanog lijeka, zato što ne mogu podnijeti nuspojave ili jer nisu skloni uzimanju lijekova, napominjem da lijek moraju nastaviti uzimati sve dok njihov obiteljski liječnik ili liječnik specijalist ne odluči drugačije – ističe dr. Andrašević.

Pacijentima je pet dana u tjednu na raspolaganju, u ordinaciji „ExMed“, u Ulici Ljudevita Gaja 19 u Virovitici. Na akupunkturu se pacijenti mogu prijaviti putem telefona: 033 683 187, odnosno na broj mobitela: 095 595 20 83. A sve dodatne informacije zainteresirani mogu pronaći na stranici: inmedweb.com.

(PROMO)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content