Grad Đurđevac obilježava obljetnicu smrti Ivana Lackovića Croate

Grad Đurđevac u kolovozu se prisjeća obljetnice smrti svog donatora, slikara Ivana Lackovića Croate.

– Prije devetnaest godina napustio nas je veliki prijatelj, u 72. godini života, jedan od najvećih i najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva i aktivnog sudionika umjetničkog događaja druge polovice 20. stoljeća – kažu.

Ivan Lacković Croata bio je umjetnik i kolekcionar koji je izrazito cijenio svoj rodni kraj te se zalagao da dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju. Gradu Đurđevcu darovao je značajnu količinu umjetnina, kojeg je smatrao najprikladnijom riznicom za čuvanje njegova umjetničkog blaga.

Muzej Grada Đurđevca s velikim poštovanjem kroz razne aktivnosti, izložbe i publikacije upućuje na njegovu plemenitu gestu Donacije umjetničkih djela domaćih i inozemnih autora te atraktivne etnografske zbirke tradicijskog tekstilnog rukotvorstva. Izdvajamo neke od održanih izložbi: Rembrandt, Istočni prostor, Struktura i red, Krsto Hegedušić, Tekstilno rukotvorstvo –  moslavačke i posavske pregače, Portreti iz Donacije ILC, Popularna grafika, Kinesko slikarstvo i dr.  U siječnju prošle godine obilježena je 90. obljetnica rođenja slikara, izložbom koja je održana pod nazivom “Ivan Lacković Croata – izdvojena djela autora iz donacije Muzeju Grada Đurđevca”, gdje su izdvojena djela samog autora u kojima do izražaja dolazi njegova snaga i ekspresivnost. Također, u prosincu 2022. godine obilježeno je dva i pol desetljeća od otvorenja galerijskog prostora u potkrovlju Starog Grada Đurđevca, zahvaljujući upravo Ivanu Lackoviću Croati, čija je donacija označila prekretnicu u kulturnom i turističkom segmentu života Grada Đurđevca. Valja podsjetiti da je upravo dolaskom Donacije Đurđevac postao omiljeno mjesto dolazaka mnogih posjetitelja, školskih ekskurzija i pojedinačnih dolazaka koji u pisanom obliku ostavljaju svoje dojmove sadržane u nekoliko knjiga na tisućama stranica.

Taj običan i skroman čovjek svoju veličinu uzdigao je upravo svojom plemenitom gestom Donacije ostavljajući je štovateljima umjetnosti na radost doživljaja bogate hrvatske likovne baštine, a Muzej Grada Đurđevca upravo kroz njegovu donaciju evocira njegov značaj. Brojne su izložbe iz njegove Donacije održane u Starom gradu, spomeniku kulture, mnoge su putovale van grada, spominjući njegovo ime i Đurđevac koji je pružio utočište djelima poput V. Bukovca, T. Krizmana, V. Gecana, Varlaja, O. Hermana, K. Hegedušića, I. Generalića te stotine drugih, domaćih i inozemnih autora. Mali Louvre postao je sinonim za njegovu zbirku koja je svom prostoru potkrovlja utvrde Stari grad otvorila i ugostila mnoge inozemne zbirke, kako bi Lacković i volio.

U duhu novog digitalnog doba donacija je osuvremenjena interaktivnim sadržajem i popraćena multimedijskim audio vodičem (tablet) kroz naraciju spikera na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih su određena dijela predstavljena i u obliku AR sadržaja – sadržaja proširene stvarnosti. Na taj suvremeni način omogućeno je da se posjetiteljima obraćaju likovi sa slika poput Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Dimitrija Popovića te se postiže sasvim drugačiji doživljaj.

Lacković je volio dinamiku doživljaja, umjetnost kojoj nema granica, volio je i amatere i one koji to nisu iako nisu imali akademski status, volio je i akademce. Upravo tu heterogenost zbirke muzej je izrazio bezbroj puta, slaveći ga kao jedinstvenog i neponovljivog. Hvala mu na njegovoj humanoj gesti koja nas oplemenjuje!

Povodom obilježavanja obljetnice smrti Ivana Lackovića Croate 29. kolovoza 2023. Muzej Grada Đurđevca će u veži utvrde Stari grad izložiti neke od najzanimljivijih misli i citata koji svjedoče njegovom životu i stvaralaštvu. Također, u muzejskoj suvenirnici mogu se kupiti suveniri inspirirani djelima iz donacije ILC, poput: šalica, plakata i unikatnog nakita (lančići, privjesci) te majice s raznim motivima Lackovićevih slika.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content