Još jedan vodeni val i invazija novih komaraca: Čim dopuste vremenski uvjeti krenut će se s tretmanima na području cijelog Osijeka

– Kao što smo i očekivali, nakon onog visokog vodenog vala, došli smo u situaciju da imamo novu generaciju poplavnih komaraca koji su naveliko stigli na područje grada Osijeka. Tijekom prošloga tjedna odradili smo tretmane iz zraka iznad šumskog, poplavnog područja te sa zemlje na području grada Osijeka – rekao je u ponedjeljak zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin na redovitoj konferenciji za novinare na temu suzbijanja komaraca.

Govoreći o učinkovitosti tih tretmana, izvijestio je da se postotci kreću od 90 do 0 posto, te da će se na onim mjernim postajama gdje su tretmani bili neučinkoviti, isti ponoviti o trošku izvođača.

– Imamo situacije gdje smo nakon tretmana imali zabilježenu još veću brojnost komaraca, jer je na tom području očito došlo do migracije novih poplavnih komaraca s onog šumskog područja nakon toga tretmana, dakle odmah nakon uzorkovanja. Ti će tretmani biti ponovljeni i provedeni prvog mogućeg dana s obzirom na vremenske uvjete, jer imamo najavu promjene vremena koja se očekuje još tijekom današnjeg dana, a sutra gotovo sigurno. Zajedno sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i izvođačima radova pratit ćemo vremensku prognozu i procijeniti najbolji trenutak kako bismo obavili sve tretmane, i ove koje treba ponoviti ali i nove na temelju izdanih preporuka – kazao je zamjenik gradonačelnik Vulin.

Dodao je da je NZJZ OBŽ izdao 15 novih preporuka te da će se tretmani provoditi i sa zemlje i iz zraka na području cijelog grada i prigradskih naselja, i to unutar 24 sata, što se pokazalo najučinkovitijom metodom.

– Ako vidimo na temelju vremenske prognoze da je to moguće, s tretmanima ćemo krenuti još večeras. Određeni tretmani bit će provedeni i temeljem sporazuma na području općina koje nas okružuju. Prvenstveno se to odnosi na općinu Darda za koju očekujemo da će biti ovaj potez zapadno od Biljske ceste, koji je vrlo blizu gradu Osijeku – napomenuo je Vulin.

Izvijestio je i da je do sada, računajući i tretmani koji tek trebaju biti provedeni, ukupno utrošeno 1.280.000 eura te da je za borbu protiv komaraca na raspolaganju još 220.000 eura.
– U slučaju da to ne bude dovoljno, ako se ova borba s komarcima produlji, osigurat ćemo koliko god treba dodatnih sredstava kako bismo dočekali kraj sezone mirni od komaraca. Napomenuo bih i da je u najavi još jedan vodeni val Dunava, negdje oko tri metra.

– To će dodatno napuniti područje Kopačkog rita, a onda ćemo vidjeti u kojem trenutku i hoće li biti potrebe tretirati Kopački rit, za što imamo dopuštenje resornog ministarstva – zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content