Navala novih generacija poplavnih komaraca: Za tretmane ostalo nešto manje od pola milijuna eura, hoće li biti dovoljno do kraja sezone?

Nakon poplavljivanja šumskog močvarnog područja koje okružuje grad Osijek, visokog vodostaja i vrhunca vodenog vala prošle nedjelje, pojavila se i nova generacija poplavnih komaraca.

– Provedeni su larvicidni tretmani, u vremenskom intervalu kada je to bilo moguće provoditi. Sada ostaje ‘uništiti’ sve nove generacije, tj. sve one komarce koji su se izlegli u šumskom području, te ih tretirati kako bi ih što manje došlo na područje grada Osijeka. Jedan dio je odrađen, a jedan dio će se riješiti danas i sutra – izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

IMG 8069

Visoka brojnost komaraca po klopkama pokazala se upravo na šumskim područjima koja su bila poplavljena tijekom visokog vodostaja pa je tako broj komaraca po klopci u sarvaškoj šumi bio 18.347, a u samom naselju Sarvaš 14.515.

Najmanje brojke bile su u prigradskom naselju Brijest, njih 103 i u samom centru grada, 102.

IMG 8068

Stoga su izdane nove preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

U utorak je tako, u jutarnjim satima, proveden adulticidni tretman iz zraka u šumskom području Sarvaša, dok je u Josipovcu i Višnjevcu u jutarnjim satima proveden aviotretman koji je sinoć proveden i na području Halaševa.

Sa zemlje su provedeni tretmani u utorak i srijedu (22. i 23. kolovoza) u Sarvašu, Nemetinu, Donjem gradu, Tvrđi, središtu grada, Podravlju, Tvrđavici, Halaševu, Višnjevcu, Vikend naselju Karašica, te na Pampasu. u Tenji, Klisi, Cvjetnom naselju Briješću.

Danas (24. Kolovoza) će se tretmani sa zemlje provesti u Josipovcu, Višnjevcu, Retfali, centru grada, Jugu 2, Novom gradu, Filopovici, Brijestu i Bosutskom dok će se tretman iz zraka provesti u općini Petrijevci, a sutra (25. kolovoza) u općini Erdut.

IMG 8070

– Zaključno s tretmanima koji su provedeni danas u jutarnjim satima utrošili smo 1.080.000 eura, na raspolaganju imamo još oko 420.000 eura. Vjerujem i nadam se da će biti dovoljno do kraja sezone, međutim ako još ne bude kraj ove bitke s komarcima, a utrošimo sva sredstva, osigurat ćemo i dodatna. Ovo nam je iznimno važno zbog zaštite građana od prenošenja zaraznih bolesti. To je prvi i osnovni razlog, onaj javno zdravstveni – zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content