Ovi trikovi će vam pomoći da spustite cijenu rabljenog automobila i do 20 posto

Kupnja rabljenog automobila uvijek nosi rizik jer je teško utvrditi kako je vozilo bilo održavano. Međutim, neki trikovi mogu vam pomoći ispregovarati bolju cijenu.

Iako je pregovaranje svojevrsna umjetnost, možete očekivati da ćete smanjiti cijenu automobila za do 20 posto od oglašene cijene. Stručnjaci koji istražuju povijest podataka o automobilima iz carVerticala dijele savjete o tome kako komunicirati s prodavačima i ovladati procesom pregovaranja.

Svaki model ima specifične slabosti koje biste trebali znati unaprijed. Pročitajte online recenzije o automobilu koji želite kupiti da biste razumjeli njegove potencijalne probleme i slabosti. Ako ste stvarno uzbuđeni oko automobila, nemojte to otkriti prodavaču. Inače može biti prilično teško pregovarati s njima.

Svi imaju mane

Čak će i ona rabljena vozila koja najbolje izgledaju vjerojatno imati mane. Korozija, neispravna elektronika, istrošene gume, curenje tekućine, ogrebotine i udubljenja lako se uoče, bez obzira jeste li mehaničar ili ne.

Nakon pregleda vanjske i unutarnje strane vozila, uvijek napravite probnu vožnju jer će vam to otkriti više informacija o vozilu nego bilo što drugo. Obavezno testirajte automobil na različitim terenima i u različitim brzinama. Isprobajte sve brzine, provjerite rade li kočnice normalno i slušajte čujete li bilo kakvu buku koja dolazi iz motora ili ovjesa.

S prodavačem treba razgovarati čak i o najmanjim problemima jer će vam to pomoći u pregovaranju o konačnoj cijeni.

Uvijek znaju više

Prodavač uvijek zna više o vozilu nego kupac. Ova neravnoteža daje im prednost u pregovorima, osim ako niste spremni kopati dublje u prošlost automobila.

Provjera povijesti vozila na internetu može vam pružiti podatke o prevarama s kilometražom, oštećenjima, promjenama naziva, održavanju i druge korisne informacije.

– Ako kupac pronađe neke loše povijesne podatke ili dokaze o nesreći, to mu može olakšati pregovore. Provjera povijesti rabljenog automobila važan je korak, a nedostatak istog može dovesti do preplaćivanja vozila u lošem stanju – kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Njihova iskustva su pokazala da je čak 15,2 posto svih automobila provjerenih na toj platformi imalo vraćenu kilometražu, dok je više od polovice (52,3 posto) imalo neke zapise o oštećenjima. To dokazuje da su šanse za kupovinu automobila s vraćenim kilometrima ili jeftinim popravcima relativno velike.

Autokuće su “tvrđi orah”

Mnogo je lakše pregovarati s privatnim prodavačima nego s autokućama. Budući da ugledne tvrtke za trgovanje automobilima pregledavaju automobile prije prodaje, oni znaju koliko određeni model košta i mogu odbiti značajno smanjiti cijenu. Međutim, to ne znači da s njima ne možete pregovarati.

– Nažalost, čarobni se popust ne odnosi na rabljene automobile u autokućama. Ako se vozilo prodaje po razumnoj cijeni, dobivanje niže cijene može biti gotovo nemoguće. Međutim, ovisno o stanju automobila i početnoj cijeni, troškovi se mogu smanjiti i do 20 posto – objašnjava Buzelis.

Čak i ako prodavač pristane sniziti cijenu, neki automobili jednostavno ne vrijede toliko. Kupci bi trebali razmišljati dugoročno i procijeniti potencijalne troškove održavanja, kao i vrijednost vozila za nekoliko godina jer nitko ne želi kupiti rupu bez dna i jednog dana imati problema s prodajom.

(www.icv.hr, carVertical)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content