U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku, koji se nalazi u šumi kraj sela Bukova na području općine Suhopolje, danas (srijeda) je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Virovitičko-podravskoj županiji. 

Na tom mjestu nakon završetka Drugog svjetskog rata pogubljen je veliki broj nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. Seljaci su taj jarak, u kojem se nalazi izvor s kojeg su nosili vodu, zvali Duboki jarak. Domaći suradnici organiziranih ubojstava hrvatskih zarobljenika izabrali su ga kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tamo je dovedeno više kolona i više grupa zarobljenika koji su potom mučeni i ubijani. Nakon tih događaja seljaci su prestali koristiti vodu s izvora i nazvali ga Mrtvački ili Mrtvi jarak. Na tom mjestu nastale su najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. 

Počast stradalima odalo je izaslanstvo Hrvatskog sabora, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković; izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno zamjenikom župana Marijem Klementom; izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom, njegovom zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac, predsjednicom Gradskog vijeća Ivančicom Fett – Škvarić, izaslanstvo Grada Orahovice predvođeno gradonačelnikom Sašom Risterom, izaslanstvo Općine Suhopolje na čelu s načelnikom Goranom Doležalom, te izaslanstvo Policijske uprave virovitičko-podravske uz načelnika Marcela Štroka.

Počast su odala i izaslanstva Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Općinskog odbora HDZ-a Suhopolje, predstavnici mnogobrojnih udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata iz Virovitičko-podravske županije i općine Suhopolje, kao i kao i predstavnici Udruge hrvatskih domobrana. Molitvu za žrtve predvodio je suhopoljski župnik, vlč. Ljubo Krmar.

– Godinama se sastajemo ovdje na ovaj dan kada obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Ovo je jedan od totalitarnih režima koji je bio komunistički, koji je počinio poslijeratne zločine nad razoružanom vojskom, civilima i nedužnim mještanima okolnih mjesta. Svjedočanstva seljaka su zapisana i govore jasno o tim jaucima i kricima koji su se događali baš na ovim prostorima. Stoga s dužnim poštivanjem klanjamo se svim ovim žrtvama koje su stradale od komunističke ruke tadašnjih vojnika. To treba osuditi i trebalo je procesuirati sve one koji su u to vrijeme bili živi i kada su svjedoci bili živi, svaki zločin mora imati jasno imenovanog krivca. Povijest i povijesnu istinu ne smijemo zaboraviti ni iskrivljavati. Povijest je učiteljica života da se ovakva zlodjela ne bi ponovila – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

(www.icv.hr, ts, mp; foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content