U Orahovici se saniraju štete nakon oluje: Najveću štetu pretrpjele obiteljske kuće

Dan poslije naleta olujnog vjetra u Orahovici se saniraju štete. Gradska poduzeća su aktivna od ranog jutra, čiste se ulice, uklanjaju ostaci drveća po cijelom gradu, a odrađena je i akcija rezanja grana velike platane kod hotela Dukat koje su potencijalno opasne zbog dotrajalosti. U obiteljskim kućama koje su jučer stradale sve je uglavnom sanirano.

– To je bilo nevjerojatno! Bio sam na ulici baš netom prije svega i sjalo je sunce, no vidio sam po oblacima da nam se ne sprema dobro. Ušao sam u kuću i za sekundu se smračilo, a vani kao da je nastala magla. Mi smo nekako bili u sredini svega toga. Izgledalo je kao pijavica i tada je krov od susjeda doslovno proletio – kaže Dajan Broš koji živi u kući koja je stradala.

Dajan i njegov otac su krovopokrivači, a otac Boris je baš na terenu na sanaciji krovova od nevremena:

– Tata je u Zagrebu na sanaciji krovova od nevremena i sada se ovo dogodi kod nas. Dobro je sve na kraju završilo, nitko nije stradao, a tih 200-injak crijepova koji su popucali zamijenili smo i nadamo se da je to sada to – kaže Dajan te naglašava kako će susjed kojemu je vjetar “odnio” krov imati jako veliku štetu:

– Vjetar je počupao pet rogova i još sedam savinuo. Pola krova će zasigurno morati mijenjati, a kada se sve uzme u obzir, oko 10 tisuća eura je sigurno šteta. Kao ljudi koji se bavimo krovovima, uvijek preporučamo čvrste krovove, nikao lim, jer lim najlakše strada i najlakše ga vjetar diže, baš kao u ovom našem slučaju kod susjeda – zaključio je Broš.

Sinoć u večernjima satima stigla je dojava da je vjetar odnio i jedan krov u prigradskom naselju Duzluk. Riječ o šupi, drvarnici obitelji Hribar.

– U sekundi se sve stvorilo i diglo nam krov te ga “bacilo” na susjedovu ogradu. Uspjeli smo danas sve to nekako sanirati, krov smo za sada prekrili prinudno, a poslije mora kompletno ići novi – rekao je Goran Hribar.

Obje kuće i danas je obišao gradonačelnik Saša Rister:

– Pokušat ćemo pomoći ljudima, vidjeti sa Županijom ima li elemenata za nepogodu, a ako ne, barem ćemo nekom vrstom jednokratne pomoći koliko-toliko olakšati ljudima – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content