U tijeku pripreme za 23. “Dane slavonske šume” u Našicama: Predstavljen i program ovogodišnjeg Festivala

Danas (četvrtak) je u Našicama održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 23. Festivala “Dani slavonske šume”. Konferenciju su održali gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice grada Ines Resler te organizator i voditelj natjecanja na ovogodišnjem Festivalu, Ivan Mikičić.

“Dani slavonske šume” tradicionalna je manifestacija koja se održava u rujnu već 23. godinu za redom. Organizatori su i ove godine Grad Našice, Turistička zajednica grada i Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Našice. Festival je, podsjetimo, turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno-rekreativna i sportska manifestacija koja svake godine okuplja više od 2.000 sudionika.

Foto 2 3

Organizator i voditelj natjecanja Ivan Mikičić, naglasio je da su pripreme u tijeku i da teku prema planu. Isto tako, istaknuo je i kako su prijave otvorene do samog početka natjecanja.

-Osim samog natjecanja koje će se održati u subotu, 2. rujna, imamo i nekoliko drugih aktivnosti koje počinju u četvrtak od 19 sati. Počinjemo izložbom “Šuma okom šumara”. Imamo i razna predavanja na aktualne teme kao što je novi izazov u vodstvu s naglaskom na pojavu aktualne svinjske kuge, a predavač je Marijan Grubešić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, zatim u petak, 1. rujna imamo predavanje u 12 sati na temu “Potencijalna prijetnja karantenskih vrsta kukaca u šumama Republike Hrvatske”, gdje je predavač magistar inženjer šumarstva Andrija Jukić, te predavanje na temu “Napredni drvni materijali za graditeljstvo”, odnosno predavanje o “Ojačanim i stabiliziranim hrastovim drvnim pločama” doktora znanosti Vjekoslava Živkovića – izjavio je Mikičić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je kako su “Dani slavonske šume” najvažnija manifestacija, a ujedno i zaštitni znak grada Našica.

-Ovo je manifestacija koja obilježava dugu povijest grada Našica, gospodarsku, društvenu, sportsku, gastronomsku i znanstvenu, a započela je davnih 70-ih godina prošlog stoljeća. To je brend grada koji promovira Našice ne samo u našoj zajednici i regiji, nego i na državnoj razini. I ove godine se veselimo natjecateljskom dijelu, ali i gospodarskom sajmu. Ono najbitnije je zapravo promicanje gospodarske djelatnosti u gradu Našicama, odnosno šumarske koja datira još od vremena Pejačevića, kada su naši šumari pokazivali svoje vještine, prije svega sjekači na svojim natjecanjima. Ovogodišnja manifestacija će nam poslužiti i kao platforma za predstavljanje Gospodarskog centra, kojeg smo počeli graditi u Industrijskoj zoni Našice i koji će biti od velike koristi za mlade poduzetnike – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Foto 1 7

Zadovoljstvo je izrazila i direktorica TZ grada Našica, Ines Resler, naglasivši kako će i ove godine brojne udruge i pojedinci prezentirati svoj rad, a ponovno se očekuje velik broj sudionika i posjetitelja.

-Sa aspekta turizma, ovo je zaista važna lokacija, riječ je o Perivoju oko dvorca obitelji Pejačević, odnosno spomeniku parkovne arhitekture. Važno nam je da svi posjetitelji koji dolaze na ovakve manifestacije vide naš Perivoj. Dani Slavonske šume imaju veliku tradiciju. Istaknula bih kako smo u postupku prijave za još neke projekte vezane za ovaj park od kojih je bitno izdvojiti obnovu jezera i Dorinog paviljona. Što se tiče programa, ove godine smo, kao i prijašnjih, organizirali Obrtnički sajam, a njega smo osmislili u suradnji s Udruženjem obrtnika Našice. Isto tako, imamo i sajam udruga koje će predstaviti svoj rad, a tu je i Podravka kup, tradicionalno natjecanje u kuhanju čobanca na kojem će se okupiti veliki broj ekipa, a odvija se pod pokroviteljstvom Podravke – rekla je direktorica TZ grada Našica Ines Resler i najavila svečani koncert HKD-a “Lisinski” koji će se održati u subotu, 2. rujna u 20 sati na ljetnoj pozornici u Perivoju Pejačević.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Kos)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content