Vodeni val stigao na područje VPŽ: Križnica bilježi rekordan vodostaj u ovom stoljeću

Vodeni val je stigao na područje Virovitičko-podravske županije. Drava obara rekordne vodostaje u ovom stoljeću.

– Na području VPŽ imamo dvije mjerne stanice, Terezino Polje i Vrbovka. Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosi 314 centimetara, a na stanici Vrbovka 669 centimetara. Što se tiče Terezinog Polja mislimo da se bliži maksimum, rijeka Drava se na pojedinim dijelovima izlila, ali srećom riječ je o poljoprivrednim površinama, stambeni objekti nisu ugroženi. Križnica je odsječena i voda je ušla kilometar do dva u samo naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz samu rijeku – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ i zamjenik župana Marijo Klement, koji je sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i drugim članovima Stožera od jutra u obilasku poplavljenih područja.

Poljoprivrednici i danas nastavljaju spašavati svoje usjeve, a po svoje djelatnike moraju dolaziti čamcima do pješačkog mosta čiji je dio također poplavljen.

Nakon Križnice, predviđen je obilazak druge dvije kritične točke u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac u Gradini i Kapinci u Sopju. 

– Na najkritičnijim mjestima u Novom Gracu i Kapincima su izgrađeni zečji nasipi. U Novom Gracu na tri točke. Još nemamo nikakvih dojava da ima štete i da voda probija. Od jučer je uvedeno 24-satno dežurstvo koje su uvele Hrvatske vode s ovlaštenom tvrtkom Brana, a u ispomoć je došla i tvrtka Karašica-Vučica. Na kompletnim nasipima se dežura i ekipe su na terenu kao i brojni volonteri – rekao je Klement. 

(www.icv.hr, foto: M. Lovrenc, T. Szabo)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content