Završena 20. Ljetna škola mladih Crvenog križa Osječko-baranjske županije: Jubilarka u znaku ljubavi, prijateljstva i humanosti

U Centru za edukaciju Orahovica Gradskog društva Crvenog križa Osijek, završena je jubilarna 20. Ljetna škola mladih Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

Uz oko stotinjak sudionika ovogodišnje škole, svečanom zatvaranju nazočili su izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, bivši predsjednik RH i počasni predsjednik CK OBŽ Stjepan Mesić, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednici i predstavnici društava Crvenog križa sudionika Ljetne škole, predavači na školi predvođeni bračnim parom Brankom i Matom Arlovićem, u ime HCK Goran Latković i Josip Rener te kao posebni gosti predavači iz svih 20 godina Ljetne škole i mnogi drugi.

U uvodu, sve nazočne pozdravio je predsjednik Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić naglasivši kako je ovaj jubilej održan na visokom nivou i pokazao svu vrijednost Ljetne škole.

– U godini kada punimo 145 godina djelovanja Hrvatskog crvenog križa, odnosno djelovanja Crvenog križa kao pokreta na tlu Hrvatske, ove godine je punih 70 godina Dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj te također 70 godina djelovanja terenskih jedinica Crvenog križa U Hrvatskoj, a napunili smo eto i 20 godina naše Ljetne škole koja se pokazala kao jedna od najboljih odluka našeg društva, jer je svaka generacija bila za nijansu bolja od prethodne, a to puno govori. Radilo se i ove godine na nizu radionica kojima smo uz one koji su sudjelovali, znatno utjecali i na mlade iz sredina odakle su sudionici došli te stvarali u njima bazu za bolje razumijevanje problema i njihovo rješavanje – rekao je Đukić.

Nazočnima se zatim obratila predsjednica GDCK Osijek Martina Hećimović izrazivši ogromno zadovoljstvo i sreću Ljetnom školom za koju je rekla da je postala državni značaj i posebnost. U nastavku, sve sudionike i nazočne pozdravio je rukovoditelj Ljetne škole i ravnatelj Crvenog križa Osječko-baranjske županije Goran Latković iznijevši ocjenu ovogodišnje škole.

-Ove godine smo sa 10 dana, smanjili na osam dana programa, ali količinu programa nismo jer smo željeli da mladi nauče svo ono što su i njihovi prethodnici. Ocjena škole je odličan, od voditelja, ambijenta u Centru,  programa, hrane i ostalog, a isto tako, svi sudionici su sve zadatke odradili s visokom ocjenom – rekao je Latković.

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister istaknuo je zahvalnost organizatorima i ponos što se Ljetna škola održava upravo u Orahovici.

-Osamnaest godina je ova velika škola u Orahovici i to je za nas veliki ponos, a nadamo se da će se i narednih 20 i dalje održavati ovdje. Velika je ovo i humana stvar i ovdje mladi uče o humanosti, poštenju i dobroti i prenose to dalje na svoje vršnjake, što je iznimna vrijednost. Hvala još jednom svima – rekao je Rister.

Nakon gradonačelnika, sve je pozdravio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

-Hvala vam od srca, to je ono što moram prije svega reći, hvala vam što ste tu kod nas, u našoj Virovitičko-podravskoj županiji i velika nam je čast i ponos zbog toga i zbog odlične suradnje društava Crvenog križa iz županija koje sudjeluju. Svi vidimo u proteklim godinama kakve nas nedaće okružuju i zahvaćaju, a u svima njima Crveni križ je uvijek među prvima na braniku i zato sam posebno ponosan na ove mlade ljude koji rade u Crvenom križu i na one koji ih marljivo vode sve ove godine. Zahvaljujući vama, mi smo sigurni i zato vas i dalje raširenih ruku čekamo u našoj lijepoj Orahovici i našoj županiji – rekao je Klement.

Član Glavnog odbora HCK Josip Rener, u ime državnog Crvenog križa, pohvalio je dugogodišnji rad Ljetne škole te istaknuo njenu važnost.

-Prije svega moram pohvaliti fascinantnu vježbu sudionika škole koji su pokazali znanje, spremnost i htijenje za nekome pomoći kada je najteže. Ova škola je spoj doista onog najljepšeg, a posebno ljudskosti među mladima, narodima i generacijama i zato vam veliko hvala i siguran sam da će se ova ljetna škola nastaviti u još boljem tonu – rekao je Rener.

Nakon obraćanja Mate Arlovića kao dugogodišnjeg predavača na Školi, te počasnog predsjednika CK OBŽ Stjepana Mesića, školu je  zatvorila izaslanica predsjednika Vlade Željka Josić.

-Ovi mladi ljudi zaslužuju najveći pozdrav i pljesak, oni su naša budućnost i ponos. Ja mogu reći po onome što sam vidjela da su ovi mladi itekako spremni svakom sugrađaninu pružiti ruku, a vas to čini kvalitetnijim i boljim ljudima. Ono što što vi nosite sa sobom iz ove Ljetne škole je jedna ogromna vrijednost, kako za vas same, tako posebno i za vašu zajednicu. Nastavite raditi tako i dalje, širite dobrotu, širite svoje veliko srce koje nam treba svima u ovim izazovnim vremenima, a ono najvažnije što ova škola nudi je činjenica da ste vi zadovoljni i sretni, to je najbitnije – rekla je Josić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content