Berba je na pragu, vinogradari upozoravaju: Loše vrijeme već je “pobralo” dio grožđa, ove godine bit će manje vina

Berba grožđa je na pragu, a vinogradari upozoravaju kako ove godine nemaju previše razloga za veselje. Zbog loših vremenskih uvjeta koji su započeli već u proljeće i trajali cijelo ljeto, urod će biti ispod očekivanja. Kvaliteta cijele ovogodišnje proizvodnje je također pod velikim upitnikom, osobito zbog sive plijesni koja trenutno najviše prijeti naštetiti onome što dosad nisu uspjeli nagristi ili uništiti kiša, led i olujni vjetar.

Poruka je to susreta i edukativnog predavanja kojeg je u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici upravo u povodu ovogodišnje berbe organizirala Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice.

mato-ania

-Ovo je vrlo teška i izazovna godina za sve vinogradare. U travnju je zbog hladnog vremena i kišovitih dana bila usporena vegetacija, tokom svibnja i lipnja pojavile su se različite bolesti, poput peronospore, a u srpnju olujna nevremena i tuča. To znači da nas očekuje puno manje uroda, a samim tim i vina – kaže Mato Anić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice.

GLAVNINA BERBI ZA DVA TJEDNA 

Klimatske promjene “pokazale su zube” ove godine, kaže Anić, ali to vinogradare ne smije baciti u očaj, već ih pokrenuti da još više iskoriste sve svoje potencijale, osobito nova znanja i savjete u proizvodnji koji dolaze od enologa.

zlatko-barƒan

Tajnik udruge Zlatko Barčan napomenuo je da bi većina berbi trebala krenuti do kraja ovog mjeseca.

-Berbe određenih sorti ranog grožđa već su započele, a većina njih će krenuti za dva tjedna, ovisi o šećerima i kiselinama u vinu. Prva mjerenja su pokazala da bi za dva tjedna kiseline mogle pasti na oko 7 grama po kilogramu grožđa, odnosno litri vina, te da bi šećeri mogli porasti na oko 17 posto, što bi s obzirom na ovako lošu godinu bili optimalni uvjeti da se započne berba. Sigurno je da će bolje proći oni koji su pravovremeno i kvalitetno proveli zaštitu vinograda – napomenuo je Barčan.

mato-ttimac

Vinogradar i član udruge Mato Štimac iz Mikleuša svoj vinograd obrađuje u virovitičkom prigradskom naselju Milanovac. Njemu je led već prije vremena „pobrao“ 30 do 40 posto vinograda.

-S tim se moram pomiriti, jer ni ostalim vinogradarima nije puno bolje. Nadam se da će moj Cabernet Sauvignon dostići zadovoljavajuću kvalitetu. Za sada su pokazatelji dobri, a pravo stanje znati ćemo nakon berbe – procjenjuje. 

LED “PREPOLOVIO” UROD 

Iako su u manjini, žene vinogradarke nisu ništa manje uspješne od svojih muških kolega.  Jedna od njih je i članica udruge Kristina Horvat Vargović iz prigradskog virovitičkog naselja Golog Brda. Ondje je led, kaže, prepolovio ovogodišnji urod.

kristina-horvat-vargovia

-Led mi je uništio oko 50 posto vinograda, no to nije kraj mukama. Nevrijeme je nanijelo velike štete lucnjevima i lozi, pa je upitno kakav će urod biti ne samo ove, već i sljedeće vinogradarske godine. Berbu ćemo obaviti za tjedan dana, pa ćemo vidjeti – rekla nam je.

Ravnateljica TIC-a Virovitica i naša poznata enologinja Ivana Nemet pomaže vinogradarima savjetima i edukacijom. I sama kaže kako je ovo jedna izazovna godina za sve, neovisno je li riječ o vinogradarima, vinarima ili enolozima.

-Kada govorimo o berbi 2023., sigurno će ona biti pamćena kao teška berba s lošijim rezultatima. No, moram pohvaliti članove udruge Sveti Vinko koji su poslušali savjete stručnjaka i na vrijeme se posvetili svojim vinogradima te odradili izvrstan posao. Nisu mogli utjecati na samo vrijeme, ali su ipak uspjeli ublažiti štetu.

ivana-nemet

Evidentno je da je led, koji je padao u dva navrata znatno smanjio količinu grožđa na trsu. U fazi dozrijevanja sada ozbiljno prijeti botritis ili siva plijesan. Izazovi se očekuju i u podrumima, no nema ni mjesta ni vremena za paniku.

VINA ĆE BITI MANJE, ALI BI TREBALO BITI KVALITETNO 

Odavno smo upozoreni na klimatske promjene, a enologija je otišla jako naprijed i svake godine je tržište bogatije za proizvode koji služe upravo za što bolje hvatanje u koštac s nestalnom klimom – smatra Nemet.

Kaže kako su to prepoznali i vinogradari koji će ove godine imati manje vina, ali će zato kod onih koji su primijenili stečeno znanje, ono biti kvalitetno.

-Berbe nekih ranih sorti su započele, a glavnina se očekuje za tjedan, dva. Nadam se da će izostati padaline i da će se grožđe obrati na vrijeme. Cijelu ovu situaciju treba shvatiti kao izazov s kojim se valja uhvatiti u koštac i nastojati ostvariti maksimalne rezultate. Kao i u drugim segmentima života, vremena se mijenjaju, a mi im se moramo prilagoditi.

Vremena starih načina vinogradarstva su daleko iza nas i onaj tko za njima želi posegnuti neće imati nikakvih rezultata. Drago mi je da su članovi udruge Sveti Vinko to shvatili, a rezultati toga vidljivi su na natjecanjima na kojima postižu odlične rezultate. Vjerujem da će tako i ostati, bez obzira na ovu, lošiju godinu – poručila je I. Nemet.

(www.icv.hr, bs) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content