Bila je jedna od prvih oslobođenih objekata na ovom području: Obilježena 32. godišnjica oslobođenja slatinske vojarne

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu sa istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Slatinska je vojarna, tadašnja kasarna, bila jedan od prvih oslobođenih objekata JNA na prostoru od Osijeka i Koprivnice.

Povodom 32. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne, danas (subota) je položen cvjetni aranžman i upaljeni lampioni uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

Počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima odali su: virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, v.d. načelnika Policijske postaje Slatina Miroslav Babić, gradski vijećnici, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem i predsjednikom Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem.

Počast, polaganjem upaljenih lampiona, odana je i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Josipu Grahovcu i Zoranu Baliću kod slatinske Srednje škole Marka Marulića.

Kod spomen ploče na nekadašnjoj prijavnici, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine, s nekoliko prigodnih riječi nazočnima su se obratili, u ime koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Ilija Nikolić zahvalivši se svima na dolasku, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš napomenuo je važnost oslobađanja bivše vojarne i što je to značilo tada za hrvatske branitelje, nazočne je pozdravio i zahvalio na dolasku slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, a o važnosti svih oslobođenih vojnih objekata na području Virovitičko-podravske županije govorio je župan Igor Andrović. (www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli, K. Toplak)

 
 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content