Gradu Osijeku državna imovina za rješavanje višegodišnjih infrastrukturnih problema: Izmještanje Unikoma i Remize, INE kod tržnice i “Rupe” u samom centu grada

Radni posjet potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića bio je prilika za razgovor o zemljištu i nekretninama koja su Gradu Osijeku potrebna za realizaciju bitnih projekata, ali i rješavanje dugogodišnjih problema koji muče građane Osijeka.

– Grad Osijek je veliko gradilište, u tijeku su velike investicije i infrastrukturni projekti. Samo iz fondova EU na području grada Osijeka provode se investicije vrijedne 200 milijuna eura. Velika strana investicija američkih investitora gradi se u našoj zoni u Nemetinu na 170 000 četvornih metara, u drugoj fazi Zone u Nemetinu ostalo je još 30 000 , a s obzirom da imamo i druge investitore u najavi, potrebna nam je veća površina. Govorimo o površini od 360 000 četvornih metara u trećoj fazi Zone u Nemetinu, gdje bi se ona proširila. Ministar ima volju darovati to zemljište i to će se sada rješavati pravnim putem. To Gradu Osijeku puno znači – rekao je gradonačelnik Radić nakon sastanka s ministrom.

Druga tema bila je takozvana Rupa u centru grada, jedan od onih problema koji muče građane grada Osijeka više od 30 godina. Vlasnički odnosi su 15/9 između države i drugih suvlasnika. Ubrzo bi išli u određene zamjene zemljišta i na taj način rješavali i taj dugogodišnji problem – izvijestio je gradonačelnik.

Također je izvijestio kako se razgovaralo o izmještanju komunalne gradske tvrtke Unikom, koja se sada nalazi u samom centru grada.

-Ministarstvo ima dobru volju darovati zemljište na koje bismo premjestili Unikom iz centra grada – dodao je Radić.

Do izmiještanja bi trebalo doći I kad je u pitanju GPP, odnosno Remiza.

-Radimo na modernizaciji tramvajske infrastrukture, no naša Remiza je na mjestu koje više nije adekvatno. Na Zelenom polju ima zemljište, koje je državno. Napravit će se procjena, tako da ćemo krenuti i u rješavanje Remize, jer nam je u novom financijskom razdoblju želja širiti tramvajsku mrežu – kazao je Radić.

Što se Tvrđe tiče, upravo su završeni radovi na obnovi. No zgrada u Firingerovoj 3, koja je lice barokne jezgre, nalazi se pola u vlasništvu Republike Hrvatske, a pola Grada Osijeka, što predstavlja problem za obnovu.

-U derutnom je stanju te nam je želja zamijeniti s ministarstvom jednu nekretninu u Kuhačevoj ulici za ovu zgradu u Firingerovoj. Ako smo stopostotni vlasnici imamo veće šanse za prijavljivati na fondove EU ili neke druge izvore financiranja i samim time privesti je namjeni – istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je kako će u vlasništvo Grada Osijeka uskoro prijeći zemljšte na kojem je i INA kod glavne Tržnice.

-Kroz novi ITU mehanizam uskoro ćemo predstaviti rješenje rekonstrukcije osječke tržnice za koju želimo da bude suvremena tržnica. Tamo se u parku nalazi Ina, koja već godinama zjapi prazna i ne uklapa se. Država će darovati to zemljište gradu Osijeku, a mi ćemo ga privesti namjeni i uklopiti u prostor – najavio je Radić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić ocijenio je ove teme važnima za grad Osijek izrazivši nadu da će se rješenja uskoro i realizirati.

– U razgovorima smo se dotaknuli i Nacionalnog plana stambene politike, za koji se nadam da će biti izrađen u prvom kvartalu iduće godine. Cilj je da kroz taj plan uključimo prije svega velike gradove koji imaju potrebu za izgradnjom priuštivih stanova prije svega mladim ljudima – poručio je ministar Bačić ističući da će u radnu skupinu uključiti osječku pročelnicu za gospodarenje imovinom Sandu Pašuld kako bi i Osijek dao svoj doprinos u izradi Plana.

-Razgovarali smo još i o prijedlogu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je trenutačno u javnom savjetovanju i kojim planiramo funkcionalnu i financijsku decentralizaciju u upravljanju državnom imovinom. To znači da ćemo veliki dio imovine na području gradova i županija u vlasništvu Republike Hrvatske prepustiti na upravljanje i raspolaganje županijama i velikim gradovima. Mislimo da ćemo taj zakon donijeti do kraja godine – zaključio je ministar Bačić.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content