Miroslav Gazda promovirao svoj vrijedan novi uradak o 30 godina domobranstva u Orahovici

U orahovačkom hotelu Dukat u nazočnosti gradonačelnika Saše Ristera, predstavnika braniteljskih udruga s područja Orahovice, Slatine, Osijeka i Našica, župnika orahovačkog Željka Strnaka te mnoštva građana, poznati orahovački kroničar Domovinskog i Drugog svjetskog rata Miroslav Gazda promovirao je svoj novi vrijedni uradak.

Riječ je o promociji knjige pod nazivom ”30 godina domobranstva u Orahovici” u kojem Gazda predstavlja povijest domobranske postrojbe u Domovinskom ratu te nakon rata rad osnovane Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran. Uvod u promociju dao je predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Stjepan Dujmić naglasivši kako je ovo nastavak čuvanja hrvatske povijesti modernijeg vremena:

– Velika nam je čast biti danas ovdje i promovirati knjigu o ovoj postrojbi koja zauzima važno mjesto u povijesti Orahovice i Domovinskog rata na ovom području. Hvala Miroslavu Gazdi na velikom trudu kako bi od zaborava otkinuo još jedan dio povijesti ovoga kraja i vjerujem kako će ova knjiga svakome tko ju bude pročitao ostaviti trag– rekao je Dujmić, a potom se obratio autor Miroslav Gazda u uvodu se zahvalivši svima koji su pomogli u nastajanju knjige te ju potom i predstavio:

– Od srca hvala svima koji su mi pomogli, od glavnog urednika Dine Mataza, izdavača Benjamina Bukvića, predsjednika naše udruge Stjepana Dujmića do gradonačelnika Saše Ristera i načelnika općine Čačinci Alena Jurenca bez kojih ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana. Knjiga je poklon nama za sjećanja na naše pretke i to smo njima dužni. Knjiga je koncipirana tako da je svaka godina od osnutka pa do danas jedan naslov, a kroz tekstove opisujemo važne događaje vezane uz našu Udrugu i domobranstvo općenito. Ova knjiga je pečat onima kojih više nema, a putokaz onima koji će tek doći– rekao je između ostalog Gazda nakon kojeg se obratio urednik knjige Dinom Mataz, mladi povjesničar i neumorni istraživač Domovinskog rata:

– Meni ja čast što me gospodin Gazda pozvao da surađujemo na ovoj knjizi koju smo zajedno i stvarali. Bilo je tu napornih dana, čak i međusobnih prepirki oko nekih stavki, ali obojicu nas je vodio isti cilj koji smo na kraju i ostvarili. Miroslav Gazda je uložio ogroman trud, teško je to zapravo opisati jer taj čovjek je neumoran i izuzetno temeljit i zato je ovo jedno hvalevrijedno djelo koje će ostati u spomen zavičajnoj povijesti te će graditi temelje budućem proučavanju ove tematike svima, posebno mlađim naraštajima– rekao je Mataz, a potom je nekoliko riječi uputio i lektor knjige profesor Josip Hrženjak istaknuvši svoje zadovoljstvo sudjelovanjem i radom na ovoj knjizi.

Na kraju se obratio i orahovački gradonačelnik Saša Rister.

– Prije svega moram se zahvaliti gospodinu Gazdi koji je još jednom uložio nemjerljiv trud kako bi zapisao i ukoričio jedan dio naše povijesti kako bi isti ostao i nama, ali posebno mlađoj generaciji koja mora nastaviti čuvati vrijednosti Domovinskog rata. Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju ove knjige i siguran sam da će Miroslav Gazda već sutra doći s novom idejom za novu knjigu jer to je takav čovjek, neumoran i veliki domoljub– zaključio je Rister.

Na kraju promocije Udruga organizator pripremila je i prikazivanje nekoliko ulomaka iz dokumentarnog filma ”Huda jama – strogo čuvan tajna” čiju je promociju također prije nekoliko godina u Orahovici potpisala Udruga Hrvatski domobran Orahovica.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content