Na Mjesnom groblju u Četekovcu održan 32. komemorativni skup balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

U Četekovcu je danas (ponedjeljak) održana komemoracija za žrtve jednog od najvećih stradavanja civila u Domovinskom ratu u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na današnji dan, 4. rujna 1991. godine u tri potpapučka sela, Četekovcu, Balincima i Čojlugu, pobunjeni Srbi potpomognuti pripadnicima JNA na kućnom su pragu zvjerski masakrirali 24 mještana, samo zato što su Hrvati.

Ta sela na sjevernim obroncima Papuka, nastanjena hrvatskim stanovništvom, izuzev dijela Balinaca, napadnuta su ujutro tog kobnog dana minobacačkom vatrom nakon koje je slijedio pješački napad uz potporu topništva. Nakon što je zaposjednuta cesta prema Mikleušu, jedina veza tih sela s neokupiranim teritorijem, hrvatsko se stanovništvo našlo u okruženju iz kojega nije bilo spasa. Malobrojni i slabo naoružani branitelji koji su se zatekli ondje bili su nemoćni.

Krvavi pohod, iza kojeg su ostale 24 žrtve, trajao je cijeli dan. Žrtve su bile muškarci i žene od 18 do 91 godine starosti. Kada su sljedećeg dana hrvatske postrojbe ušle u spaljena sela, naišle su na jezive prizore masakriranih ljudi na pragovima svojih domova. Velik dio kuća i gospodarskih objekata spaljen je ili miniran, a gotovo su sve kuće opljačkane. Najmlađa žrtva zvjerskog pira bio je osamnaestogodišnji Josip Tonc, a najstarije su žrtve bile žene, sve mahom starije od 60 godina.

Polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona na Mjesnom groblju u Četekovcu, kod spomen obilježja, počast žrtvama Četekovca, Balinaca i Čojluga odala su brojna izaslanstva: obitelji žrtava zajedno s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Slatine i Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom županijskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem, te zajedno s predstavnicima Općine Mikleuš na čelu s načelnikom Robertom Grabarom i predsjednikom Općinskog vijeća Miroslavom Lazarom; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, te predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice, predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković; izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović u pratnji izaslanika ministra obrane Dalibora Bajčija, voditelja Područnog odjela za poslove obrane Osijek; u ime glavnog ravnatelja hrvatske policije vijenac je položio njegov izaslanik, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok u pratnji svog zamjenika Nenada Križića i ostalih suradnika; zatim župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u pratnji dožupana Marija Klementa i ravnateljice za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesne Šerepac; u ime prijateljskog grada Donje Stubice, gradonačelnik Nikola Gospočić i predsjednik Gradskog vijeća Nikola Boromisa; gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister; zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac; zamjenik gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji gradskih pročelnika Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića; načelnik općine Voćin Predrag Filić zajedno s načelnicima općina s prostora Virovitičko-podravske županije; načelnik općine Jarmina Goran Ileković; načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun; zajednički vijenac su položili u ime Hrvatskog časničkog zbora Gradskog odbora Slatina brigadni general u miru, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV Josip Černi, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Gradskog odbora Slatina, pukovnik u mirovini Vlado Međumurac, načelnik općine Petrijevci Ivo Zelić i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Vinkovci, brigadir u mirovini Darko Dujić; te u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata PP Orahovica 1990./1991. predsjednik Miroslav Vuleta.

374141363_696971842459273_726723033311296281_n
Foto: K. Toplak

U svom obraćanju nazočnima u ime domaćina, načelnik općine Mikleuš Robert Grabar prisjetio se ovog strašnog zločina koji se dogodio 4. rujna 1991. godine te je postao najtužniji dan u povijesti naselja Balinci, Četekovac i Čojlug.

– Nakon više od tri desetljeća ponovno stojimo ovdje prisjećajući se onoga što bismo svi najradije zaboravili, ali nećemo i ne smijemo. To je najmanje što možemo učiniti za one na čije grobove danas palimo svijeće i čijoj se žrtvi poklanjamo. Iz godine u godinu ponavljamo da oni koji su ugasili živote hrvatskih sinova moraju odgovarati za učinjeno. Kažu da se istina na kraju uvijek otkrije, ali put do nje je predug, najduži za obitelji mučenika čija su imena uklesana na ovom spomeniku. Zato mi, koji se danas ovdje prisjećamo naših preminulih, moramo ustrajati na tome da se krivci za ova zlodjela pronađu, to je naš dug prema istini, nevinim žrtvama i obitelji – rekao je načelnik Grabar.

374158748_696971875792603_2603879263295931814_n
Foto: K. Toplak

Ove tužne obljetnice prisjetio se i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

– Dok je Ministarstvo hrvatskih branitelja funkcionalno, ono što Domovinski rat predstavlja i žrtva hrvatskih branitelja neće biti zaboravljena. I zbog toga se ovdje okupljamo svake godine. Na žalost, prisutan je pokušaj prekrajanja povijesti, ali mi to nećemo dozvoliti i puno je toga učinjeno te smo danas pod okriljem Europske zajednice, a naša zemlja uistinu je Lijepa naša. Kada pogledamo ovu crkvu i sve ono što je obnovljeno, odmah možemo napraviti u našem srcu mjesta za ponos jer u temeljima svega toga upravo su, na žalost, krv, patnja i suze hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda koji je to morao svojom mukom izboriti – istaknuo je izaslanik Janović.

374201678_696971942459263_699951747770327951_n
Foto: K. Toplak

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Josip Đakić u svom je obraćanju rekao.

– Teško je govoriti kao i svih ovih godina o zvjerstvima koja su se dogodila ovdje u Četekovcu, Čojlugu i Balincima. Teško se sjećati tih slika, teško je i zamisliti. Do sada smo na ovom mjestu puno puta konstatirali da je pravosudna suradnja upitna ili se koristi u nedovoljnoj mjeri između država, a sada mogu reći da ona uopće ne postoji kada su u pitanju hrvatske žrtve. No, nećemo ostati skrštenih ruku, bit ćemo slijednici istine i tražiti pravdu te kazniti one počinitelje koji su okrvavili ruke na ovome mjestu – rekao je Đakić.

Na kraju komemorativnog skupa u Četekovcu, molitvu za sve žrtve predvodio je župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Ivan Štivičić.

Odmah po završetku komemoracije, u Mjesnom domu u Četekovcu, u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina, održano je znanstveno predavanje i okrugli stol pod nazivom “Stradanje Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991.” Gost predavač bio je Miljenko Brekalo, hrvatski pravnik i povjesničar, redoviti profesor u trajnom zvanju s Instituta društvenih djelatnosti Ivo Pilar, Područnog centra Osijek, koji je i suorganizator ovog događaja, dok je moderator znanstvenog skupa bio predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić.

Na samom kraju s nekoliko su se prigodnih riječi brojnim hrvatskim braniteljima, policajcima i ostalim posjetiteljima tribine obratili gosti: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, brigadni general u miru, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV Josip Černi i ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde HV Ivan Roštaš.

I ove je godine već tradicionalno uoči komemoracije u Četekovcu, polaganjem cvijeća i svijeća na grobovima žrtava na njihovim posljednjim počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, te svetom misom koju je u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama ovog masakra.

HVIDR-a Slatina i ove je godine organizirala “Memorijalnu hodnju Četekovac – Mikleuš”, tako da su brojni sudionici komemorativnog skupa u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog masakra stigli jednosatnom memorijalnom hodnjom od Mikleuša do mjesta sjećanja i molitve na groblju u Četekovcu.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: K. Toplak, M. Feldi)

no images were found

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content