Obilježena 30. obljetnica Udruge vukovarskih veterana Našice i 32. obljetnica odlaska dragovoljaca s našičkog područja u obranu grada Vukovara

Jučer (četvrtak) je obilježena 32. obljetnica odlaska 67 dragovoljaca s našičkog područja u obranu grada Vukovara.

Na spomen-obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Velimirovcu počast su odali polaganjem vijenca i paljenjem svijeća: članovi Udruge vukovarskih veterana Našice s našičkog područja, obitelji poginulih i umrlih branitelja, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević te predstavnici lokalnih institucija i udruga. Molitvu je predvodio Perica Martinović, velimirovački župnik.

Nakon odavanja počasti, u velimirovačkom domu održana je svečana sjednica povodom 30. obljetnice Udruge veterana Našice. Predsjednik udruge Davor Batrac otvorio je sjednicu, te pozdravio sve nazočne. Tom prigodom istaknuo je važnost okupljanja koja je jako važna za zajedničku suradnju te podršku braniteljima i njihovim obiteljima.

-Ovo je dan kad istovremeno osjećaš ponos i tugu za sve naše prijatelje koji su dali svoje živote za obranu naše Domovine u Vukovaru. Nakon Domovinskog rata i svih užasa koje smo prošli, na žalost, puno je mladih života izgubljeno. Svake godine nas je sve manje, godine prolaze, a ovi dani jako nam teško padaju – kazao je Batrac.

Tajnik Branimir Jokić pročitao je izvješće o radu udruge tijekom proteklih godina, a ono je sadržavalo detaljan pregled aktivnosti, od kojih treba istaknuti obilježavanje važnih datuma, humanitarne akcije, organizacija raznih manifestacija, te suradnja s drugim udrugama i institucijama.

Jokić je potom istaknuo veliku važnost čuvanja uspomena kako bi se buduće generacije podsjećalo na žrtvu branitelja.

-Cilj naše udruge je prenijeti mladim generacijama istinu o Domovinskom ratu, koja se nikako ne smije zaboraviti. Puno mladih je poginulo za svoju Domovinu, da bi mi mogli slobodno hodati, živjeti i raditi. Rad udruge je posvećen našim poginulima i preminulima. Moram naglasiti da se u posljednjih deset godina puno toga napravilo – izjavio je tajnik Jokić.

Foto 2 20

Svima prisutnima obratio se i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je naglasio važnost očuvanja uspomene na Domovinski rat i herojstvo branitelja.

-U Gradu Našicama djeluje devet udruga proisteklih iz Domovinskog rata i jedna od izuzetno važnih, koja promiče istinu o Domovinskom ratu, je upravo Udruga vukovarskih veterana Našice koja ove godine obilježava tridesetu obljetnicu svog postojanja. 1993. godine su osnovani, a trideset i druga je obljetnica kada je 67 dragovoljaca s našičkog područja, upravo na današnji dan, otišlo u Vukovar braniti Hrvatsku. Ovo su trenuci kada se moramo prisjetiti prije svega onih koji se tada nisu vratili – njih 18 je smrtno stradalo dok je danas s nama njih 32. Ovim im putem čestitam tridesetu obljetnicu postojanja te im se zahvaljujem na promicanju istine o Domovinskom ratu kao i svim obilježavanjima velikih datuma – rekao je Kašuba.

Načelnici Topalović i Kovačević su izrazili zahvalnost braniteljima za njihovu borbu, slobodu i neovisnost te istaknuli veliku spremnost lokalnih vlasti da podrže aktivnosti i projekte udruge.

Na samom kraju svakako treba podsjetiti kako Udruga vukovarskih veterana Našice ostaje posvećena svojoj misiji i podršci svojim članovima na promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

(www.icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content