Obilježena 32. obljetnica oslobođenja karaule u Novom Gracu, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Ogranka općine Gradina, danas (petak) je svečano obilježena 32. obljetnica oslobađanja vojnog objekta nekadašnje JNA u Domovinskom ratu, tadašnje karaule u Novom Gracu.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima kod gradinske crkve, a središnje događanje održano je na karauli u Novom Gracu, gdje su se okupljeni članovi braniteljskih udruga, predstavnici lokalne samouprave i mještani općine Gradina prisjetili akcije osvajanja karaule koja je započela u sumrak 13. rujna 1991. godine, a završila sljedećeg dana u prijepodnevnim satima.

U ime organizatora sve nazočne je pozdravio Ivan Matić, a o oslobođenju karaule govorio je predsjednik UDVDR RH – Ogranak općine Gradina Marin Viljevac, istaknuvši hrabrost svih onih koji su sudjelovali u ovoj važnoj vojnoj akciji.

Tadašnja takozvana Gradinska četa koju su činili dragovoljci iz Gradine, Brezovice, Detkovca, Bačevca, Rušana i Novog Graca, te pripadnika policije, pod zapovjedništvom Ante Poljaka i Slave Dečaka, bila je odlučna da karaulu stavi pod svoje zapovjedništvo. Nakon pozivanja na predaju i kraće paljbe iz topa i mitraljeza, odlučeno je da krenemo u pregovore s JNA. Ispočetka njihov vodnik nije bio raspoložen ni za predaju ni za razgovor, no mi smo mu napomenuli da se u slučaju predaje nikome ništa neće dogoditi, da će svi biti zbrinuti, dobiti civilnu odjeću i biti otpremljeni svojim kućama. Nakon toga, okrenuli smo se i otišli, a nedugo poslije, vojnici su počeli izlaziti iz karaule spremni na predaju. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da u akciji nitko nije stradao, a svi pripadnici JNA su po dogovoru bili zbrinuti i otpremljeni kućama – prisjetio se Marin Viljevac.

Ovom događaju nazočili su i župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

Tom prigodom župan Andrović zahvalio je svim braniteljima koji su sudjelovali u akciji oslobađanja karaule u Novom Gracu, istaknuvši pritom odličnu koordinaciju braniteljskih postrojbi nekadašnjeg 50. samostalnog bataljuna u oslobađanju vojnih objekata na području bivše općine Virovitica.

-Sve je započelo akcijom oslobađanja Jasenaša, a poslije i oslobađanja vojnih objekata na području Virovitice, ali i Slatine i Orahovice. Na taj način došlo se do znatne količine naoružanja i streljiva, ali još je važnije da su oslobađanjem vojnih objekata uvelike onemogućene namjere neprijatelja da zauzmu područje Virovitičko-podravske županije, ali i šire. Namjere neprijatelja su osujećene zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših branitelja, a to treba pamtiti i duboko poštivati – napomenuo je župan Andrović.

(www.icv.hr, bs, foto: K. Toplak, B. Sokele, M. Bajan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content