Osijek uvodi red u izgled terasa ugostiteljskih objekata: Odzvonilo i gradnji višekatnica bez osiguranih parkirnih mjesta na samoj čestici

Na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka u četvrtak, 28. rujna vijećnici i vijećnice, njih 27, razmatralo je 23 točke dnevnoga reda, a najvažnija bila je ona s prijedlogom pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata. Prijedlog je usvojen, a njime se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja.

– Na taj način ujednačit će se izgled terasa na području Osijeka kako bi grad dobio ljepšu vizuru. Grad smo podijelili na tri zone, nulta zona je stara gradska jezgra Tvrđe i najuži centar grada. Tu su i pravila najviše definirana, dakle boja suncobrana i tendi. Prva zona obuhvaća širi centar grada, gdje su pravila nešto blaža. Kad govorimo o tendama u toj prvoj zoni, dozvoljene su samo one na dva stupa, kako se ne bismo opet doveli u situaciju da imamo tende na četiri stupa, što onda sljedeće godine postaju poluzatvoreni objekti, pa zatvoreni, pa ustakljeni, čime se uzurpira javna površina i grade neki trajni objekti. Cilj je da grad izgleda urednije i da postoji određeni red. U ostatku Osijeka i prigradskim naseljima pravila su iznimno blaga pravila – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Dodao je i kako bi se iduće godine uredila i pravila oko ugostiteljske opreme i na dravskom kupalištu na Copacabani.

Na sjednici je usvojen i prijedlog odluke o načinu i uvjetima utvrđivanja naknade za nedostajuća parkirališna mjesta.

– Ovim prijedlogom ćemo spriječiti da kod rekonstrukcija stambenih jedinica za obiteljsko stanovanje u višestambene objekata neće biti moguće dobiti građevinsku dozvolu za takvu rekonstrukciju ako nisu osigurana parkirna mjesta na samoj čestici – kazao je Vulin.

Vijećnici su usvojili i prijedloge za raspisivanje natječaja za prodaju triju zemljišta na području Industrijske zone Nemetin, jedno od kojih je i zemljište vrijedno više od 5,3 milijuna eura gdje će američki Jabil graditi svoj centar izvrsnosti.

Govoreći o poduzetničkim zonama, Vulin je rekao kako su stvoreni preduvjeti da država gradu daruje zemljište tzv. treće faze zone u Nemetinu, dodatnih 36 hektara.

– To nam je iznimno važno kako bismo mogli dalje razvijati gospodarstvo, jer imamo dodatnih upita potencijalnih investitora, a trenutačno im nemamo što ponuditi – kazao je zamjenik osječkog gradonačelnika.

Usvojeni su i prijedlozi odluka kojim se utvrđuju postojeće poduzetničke zone Nemetin, Tenja, S cesta, Jablan i Zapad radi usklađivanja sa Zakonom o unapređenju poduzetničke infrastrukture, kao i odluka kojom se osniva Poduzetnička zona IT park.

Na sjednici je usvojen je i prijedlog o sklapanju ugovora kojim će Grad osječkom KBC-u darovati zemljište za potrebe izgradnje nove zgrade bolnice vrijedno 592 000 eura, koje se nalazi južno od Gacke ulice.

O stanju sigurnosti na području grada Osijeka u prvom dijelu 2023. govorio je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, koji je istaknuo kako je Osijek najsigurniji grad od velikih hrvatskih gradova.

U usporedbi s proteklom godinom, prema Beceovim riječima, ovo je razdoblje obilježeno smanjenjem broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, smanjenjem broja prekršaja u prometu, prekršaja iz područja javnog reda i mira, prekršaja iz ostalih zakonskih propisa, te smanjenjem broja evidentiranih požara. Povećan je jedino broj prometnih nesreća.

Na sjednici je usvojen i prijedlog Rješenja o izboru članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Osijeka.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content