Povećanje kapaciteta, brzine i kvalitete usluge: Potpisan Ugovor o nabavi novih niskopodnih tramvaja u Osijeku, prvi takav stiže u ožujku 2025. godine

U osječkoj gradskoj upravi potpisan je, u nazočnosti osječkoga gradonačelnika Ivana Radića i predsjednika Uprave Končara Gordana Kolaka, Ugovor o nabavi novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka u Osijeku. Ugovor su potpisali direktor GPP-a Goran Pajnić i predsjednik Uprave KONČAR-Električnih vozila Josip Ninić. Ovim ugovorom Končar se obvezao prvi tramvaj isporučiti za 18 mjeseci.

-Kao što vam je poznato, kroz NPOO ugovoren je dolazak 10 najsuvremenijih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura, od čega je bespovratnih gotovo 20 milijuna. Novi osječki tramvaji izrađivat će se u KONČAR- Električnim vozilima koji se danas ugovorom obvezao na isporuku prvoga tramvaja za 18 mjeseci, a zadnjega za 24 mjeseca. To bi značilo da prvi niskopodni tramvaj u Osijek stiže početkom ožujka 2025. godine, a svih 10 u Osijeku trebaju biti do početka rujna 2025. Oni će značajno podići kvalitetu javnog prijevoza u Osijeku. Ovdje želim istaknuti da su posljednji novi tramvaji nabavljeni prije četrdesetak godina – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Uz povećanje kapaciteta, brzine i kvalitete usluge, smanjit će se i negativan utjecaj na okoliš. Novi će osječki tramvaji biti pristupačniji i osobama s invaliditetom.

-Današnji događaj smatramo izrazito vrijednim i poticajnim za domaću industriju, prije svega jer reference na domaćem tlu čine okosnicu izvozne konkurentnosti i općeg nacionalnog gospodarskog rasta. Osijek i Zagreb jedini su hrvatski gradovi koji imaju tramvajski prijevoz, a činjenica da će u oba grada prometovati upravo Končarevi tramvaji, hrvatski proizvod iza kojeg stoje domaći stručnjaci, njihovo znanje i samostalno razvijena rješenja domaće industrije, ponosom bi trebala ispuniti sve nas – rekao je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja u Osijek je modernizacija tramvajske infrastrukture koja je u tijeku. Njome je predviđena obnova 9,5 km tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, oko 10 km kontaktne mreže i 7,5 km podzemne kabelske mreže te izgradnja jedne nove i modernizacija dviju postojećih ispravljačkih stanica. Ukupna vrijednost projekta je 35,4 milijuna eura od čega je iz EU fondova sufinancirano 26,5 milijuna eura. Radovi su započeli sredinom ožujka prošle godine, a trenutna izvršenost radova je na 60% ugovorene vrijednosti radova, izvijestio je nakon potpisivanja ugovora osječki gradonačelnik Radić.

-Osijek je stvarno jedan od najboljih ako ne i najbolji grad po povlačenju sredstava iz EU fondova, i to mi najbolje vidimo u Središnjoj agenciji, gdje provodimo niz projekata. Samo u našoj agenciji s područja grada Osijeka, znači od svih korisnika, pedesetak je osječkih projekata vrijednih preko 200 milijuna eura- istaknuo je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.
-Projekt se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Iznimno nas veseli što je GPP korisnik projekta koji ima svoje rokove koje moramo u zadano vrijeme ostvariti. Idemo dobrim putem i drago nam je što su GPP i KONČAR sada s nama dalje na tom putu – istaknula je ravnateljica Sektora za EU fondove i strateško planiranje pri MMPI Ina Topić.
-Iznimno mi je drago da je Končar taj koji će proizvesti tramvaje koje ćemo svi mi u gradu Osijeku koristiti. To je još jedan dokaz da hrvatska pamet, znanje i ruke mogu učiniti čuda – izjavio je zamjenik župana OBŽ Mato Lukić.

Inače, riječ je o KONČAREVU modelu 2500. Tramvaj je dugačak 20,8 metara i kapacitet mu je 135 putnika od čega su 44 sjedeća mjesta.

-Osijek je grad prvog hrvatskog tramvaja koji je sastavni dio našega identiteta. Uz bogatu prošlost, tramvaj kao ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo u Osijeku itekako ima svoju budućnost – zaključio je gradonačelnik Radić te dodao kako nema stajanja.

Kroz novo europsko financijsko razdoblje Osijek planira i dodatnu modernizaciju tramvajske infrastrukture koja će uključiti i novu remizu.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content