Radovi najoriginalnijeg grafičara 16. stoljeća iz Venecije u Osijeku: Takve izložbe samo u institucijama s dovoljno ekspertize i profesionalizma

Nakon Zagreba Beča, Bologne i Pariza, u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku stigla je izložba „Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma“. Izložba je posvećena značajnom manirističkom slikaru i grafičaru Andriji Meduliću, zvanom Schiavone, a izloženo je više od stotinu grafičkih listova najoriginalnijeg grafičara u Veneciji 16. stoljeća i navjestitelja budućeg razvoja umjetničke grafike.

Izložba se održava u sklopu 9. Dana grafike, tradicionalne manifestacije MLU-a, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Supokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Kustosi izložbe Ivan Roth te njeni autori, istaknuti stručnjaci za umjetnost ranog novog vijeka, dr. sc. Achim Gnann (Muzej Albertina, Beč) i dr. sc. Milan Pelc (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb), govorili su o samoj izložbi kojoj su nazočili i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

– Osječko-baranjska županija je osnivač MLU te nam je izuzetno drago i ponosni smo što imamo ovako svjetski prepoznatu izložbu koja se do sada nije izlagala u „manjim“ muzejima nego u velikim centrima poput Zagreba, Beča, Bologne i Pariza. Uspjeli smo je dobiti inicijativom, trudom, radom i željom, a ovom izložbom ulazimo na kartu velikih gradova koji prepoznaju, znaju, cijene i vole umjetnost. U ovom slučaju govorimo o izložbi Andrije Medulića Schiavonea, umjetnika koji je pionir u grafici i koji iza sebe ostavio jako velika djela – rekao je župan Ivan Anušić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ove zahtjevne izložbe te pozvao ljubitelje umjetnosti i grafike da posjete izložbu u MLU u Osijeku.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin izrekao je zadovoljstvo što je večeras grad Osijek duboko i neizbrisivo ucrtan na kulturnu kartu Europe, a zahvaljujući MLU, cijelom timu na čelu s ravnateljem, županu OBŽ kao osnivaču MLU te ministrici kulture koja je snažno podržala projekt.

Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a tom je prilikom istaknula kako je ovo povijesni i svjetski projekt za grad Osijek i MLU. Čestitala je i zahvalila svim sudionicima pripreme i organizacije izložbe te najavila daljnje vrijedne projekte.

– Izložbe ovakve vrijednosti su produkcijski zahtjevne i mogu doći samo u institucije u kojima postoji dovoljna razina ekspertize i profesionalizma da bi im druge svjetske institucije dale povjerenje i posudile djela – kazala je ministrica.

Izložba, koja je otvorena proteklog vikenda, biti će otvorena do 3. prosinca 2023. godine, a tijekom njena održavanja planirana su i stručna vodstva, radionice, predavanja i druga popratna događanja.

viber slika 2023 09 07 21 10 54 858 Custom
foto: OBŽ

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content