Složni kao pčelice: Upoznajte obitelj Grahovac iz Rezovca u kojoj i najmlađi uče kako se vrca med

Jedna obitelj, a tri OPG-a i svi vezani uz pčelarstvo – priča je to o Ivici (63) Dariju (37) i Mariju Grahovcu (41) iz virovitičkog prigradskog naselja Rezovac. Otac i dvojica sinova sa svojim su obiteljima odličan dokaz da se ljubav prema pčelarstvu prenosi „s koljena na koljeno” pa danas o vrcanju, prihrani i zanimljivom životu pčela uče i oni najmlađi; Darijevi sinovi Patrik (11) i Dominik (8), te Mariova djeca, sin Lukas (9) i kćerkica Korina (4).

Njihov “medni put” počeo je 2003. godine, kada su braća Ivica i Stevo Grahovac počeli praviti svoje košnice. Godinu dana kasnije kupili su prvih 15 pčelinjih zajednica.

-S obzirom da sam tih dana radio u Područnom uredu za poslove obrane, zajedno s poznatim pčelarom iz Cabune i nekadašnjim predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza Željkom Vrbosom, nije teško pogoditi da mi je ideju za bavljenje ovim poslom dao upravo on. Bio je već iskusni pčelar i njegovi savjeti, kao i svaka informacija koju sam kasnije dobio od drugih pčelara, bili su mi zlata vrijedni -počeo je priču Ivica Grahovac, vlasnik istoimenog OPG-a.

20230905_114548

NAGRAĐIVAN MED

Krenuli su polako, no posao se širio, broj pčela rastao. Posla je polako postalo previše samo za četiri vrijedne ruke.

-Došli smo u situaciju da smo morali uključiti uključili i sina Daria i njegovu suprugu Katarinu, te sina Maria i suprugu mu Ivanu. Čak su se i unuci uključili.  Držim da je prenošenje ljubavi prema tom poslu na mlađe generacije presudno za opstanak u ovom poslu. Danas imamo oko 300 pčelinjih zajednica i proizvodimo oko 15 tona različitog sortnog meda godišnje – kaže začetnik pčelarstva u obitelji Grahovac, tata Ivica.

On je i ponosni vlasnik prošlogodišnjeg drugog po kvaliteti meda na 17. županijskom i 14. međunarodnom natjecanju u Virovitici. Kvalitetom se vode i sinovi, pa su na istom natjecanju osvojili „Zlatni tanjurić” za kvalitetu svojih medova.

Ivica i obojica sinova imaju svoja obiteljska gospodarstva, a ujedinjeni su u OPG Grapis Pčelarstvo te su aktivni su članovi Udruge pčelara Virovitice. Mario je djelatnik tvrtke „Brana” iz Virovitice i dok smo bili u posjeti bio je službeno odsutan, a riječ je preuzeo sin Dario, inače diplomirani pravnik u Centru za socijalnu skrb u Virovitici.

Ivica-Mario-i-Dario-Grahovac-na-pasi-amorfe

-Osim što sam završio pravo, imam i svjedodžbu o završenoj školi za zanimanje pčelar. Ljubav i zanimanje prema ovom poslu stekao sam još kao dječak, a to me nije napustilo ni danas, kada o pčelarstvu i dalje učim i educiram se. Štoviše, namjeravam se time i dalje baviti i širiti poslovanje – najavio je Dario koji kaže kako im je svima velika pomoć otac Ivica, pravi mentor bez kojeg pčelarstvo ne bi ovako funkcioniralo.

NA KUĆNOM PRAGU

Danas svako od njih trojice ima svoj OPG sa stotinu pčelinjih zajednica. Proizvode med uljane repice, amorfe, bagrema, lipe i suncokreta. Uz ispaše u našoj županiji, posežu za selećim pčelarstvom, jer ovdje nemaju dovoljno resursa, poput ove godine, koja je pogođena s previše padalina u proljeće.

-Sve to odražava se na konačnu proizvodnju, no što je tu je. Od kukanja nema koristi. Probleme koji su prepoznati na tržištu i proizvodnji – od nekontroliranog uvoza nekvalitetnog meda, nekontrolirane uporabe pesticida za zaštitu bilja, kao i nedovoljnog sađenja bilja za pčelarske potrebe, sve to trebala bi prepoznati ne samo Hrvatska, već i EU i donijeti konkretna rješenja za njih – smatra Dario Grahovac.

Patrik-i-Lukas-Grahovac

Obitelj je već uložila znatna sredstva u inovacije i proširivanje palete proizvoda, kako bi ostali konkurentni na tržištu, a Dario je zadužen i za vidljivost njihove proizvodnje u digitalnom prostoru. Med prodaju isključivo u Nacionalnim staklenkama s oznakom Med hrvatskih pčelinjaka, ponajviše na kućnom pragu, a svoje proizvode redovito kontroliraju i analiziraju, kaže nam.  

-Radili smo i na vizualnom identitetu naših proizvoda; izradili nove naljepnice,  logo, otvorili stranice na društvenim mrežama, gdje redovito objavljujemo novosti o našim proizvodima, kao i zanimljivostima iz svijeta pčelarstva.

Svaki naš proizvod dolazi sa QR kodom koji vodi na našu stranicu. Tako  olakšavamo kupcima naručivanje proizvoda, a omogućujemo im i da s nama komuniciraju, kažu nam svoje mišljenje, jesu li zadovoljni – govori ovaj pčelar.  

Budući da poštuju i prirodu, ali i aktualne smjernice o zaštiti okoliša, uklonili su plastičnu ambalažu, a proizvode dostavljaju, kaže, isključivo u papirnatim eko vrećicama.

-Promjene su naišle na pozitivnu reakciju kod naših kupaca, a njihovo zadovoljstvo nam je ipak najvažnije. U obitelji svi podjednako volimo ovaj posao, kao i sam okus meda, a koji koristimo svakodnevno – ističe Dario Grahovac.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele, privatni arhiv)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content