U petak, 22. rujna u Virovitici javna akcija u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga S.O.S. Virovitica u petak, 22. rujna organizira javnu akciju povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Akcija će se održati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u vremenskom razdoblju od 10 do 12 sati.

Javna akcija organizirana je u sklopu programa “Zajedno korak po korak” čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i osamostaljenja žena žrtava nasilja te jačanje međusektorske suradnje i promjena stavova javnosti o nasilju.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene i teško ozlijeđena djelatnica suda.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći.

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost i pobuditi svijest javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv.

Najčešće pritužbe žrtava u Republici Hrvatskoj odnose se na to da nisu imale mogućnost ispitivanja video linkom, da nisu uopće ili da nisu pravovremeno obaviještene o puštanju počinitelja nasilja iz zatvora, o određivanju mjera zaštite i mjera opreza. S obzirom na najavljene promjene zakona i donošenja novog Pravilnika to bi se trebalo promijeniti i žrtve bi mogle ostvariti sva ta prava i dodatno kontaktiranje i uvažavanje mišljenja žrtve i članova obitelji prije puštanja počinitelja na slobodu.

Ovu javnu akciju u Virovitici podržat će i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije.

Tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji VPŽ smatra spomenute prijedloge kao korak u smjeru unapređenja i stvarne, a ne samo deklarativne zaštite žrtava.

-Često se kaže da je šutnja zlato. No, šutjeti o nasilju u obitelji, bilo u vašoj vlastitoj, susjedovoj ili tek nekoj vašeg poznanika nije dobar izbor. Nemojte ignorirati nasilje. Prijavite ga na broj 192. Pridružite nam se u borbi protiv nasilja i dođite 22. rujna od 10 do 12 sati kod Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici – poručili su organizatori.

(S.O.S. Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content