U retro duhu: Gradski muzej Virovitica proslavio 70. rođendan

Od brijačke četke za sapunanje do pravog automobila nalazi se na velikoj izložbi Gradskog muzeja Virovitica, koja je večeras (petak), otvorena u povodu 70. rođendana ovog, najboljeg slavenskog muzeja. 

Kroz 53 izloška, a koji donose presjek stila života pedesetih godina prošlog stoljeća, Muzej je počastio posjetitelje za svoju veliku obljetnicu, koju su uz ravnateljicu Mihaelu Kulej s djelatnicima muzeja, gradonačelnika Ivicu Kirina sa suradnicima i župana Igora Androvića sa suradnicima uveličali i saborska zastupnica Vesna Bedeković, kao i Ivona Despot, voditeljica Službe za arhivsku i knjižničnu djelatnost u okviru Ministarstva kulture i medija.  

Ona je izložbu otvorila pohvalivši iskorak koji je Muzej učinio u prezentaciji kulturne baštine te napomenula kako Dvorac zbog svega što predstavlja zaslužuje biti upisan u Registar kulturnih dobara RH. Osvrnula se na pedesete godine prošlog stoljeća, rekavši kako je to razdoblje obilježila težnja za dosezanjem suvremenih europskih zbivanja u gotovo svim područjima.

IMG_7126_1000x667

-Danas, sedamdeset godina nakon osnivanja Gradskog muzeja Virovitica, muzejska djelatnost ne samo da je ravnopravna s europskim postignućima, nego suvremeno kreira trendove u promišljanju i prezentaciji muzejske građe, o čemu svjedoče i nominacije kako domaćih, tako i europskih strukovnih udruženja. Ponosni smo na ovaj kontinuitet u promociji muzejske djelatnosti, u ovom prostoru, gdje su njegovi nadahnuti djelatnici razlog zašto Muzej nije samo važna ustanova za čuvanje i istraživanje kulturne baštine Virovitice i cijele županije, već je ujedno i iznimno vibrantno mjesto druženja njenih žitelja i posjetitelja – pohvalila je I. Despot slavljenika. 

PRIČA O ŽIVOTU U PEDESETIMA 

Da je on rezultat rada ne samo djelatnika, već i angažmana cijele sredine, poručila je ravnateljica Mihaela Kulej. Objasnila je da se izložbom nisu željeli predstaviti samo muzejskom građom, koje ima puno i koja je nastala prilikom osnutka Muzeja, već pričom o svim aspektima života 50-ih godina 20. stoljeća u Virovitici. Naime, 1. listopada 1953. godine datum je “rođenja” Gradskog muzeja, pa su pedesete postale prirodan izbor za rođendansko predstavljanje. 

IMG_7060_1000x667

-Bavimo se područjima od mode do gospodarstva, preko urbanizma, osnutka dječjeg vrtića 1953. godine, pa sve do prometala, odnosno predstavljamo bicikl, motor i automobil iz tog razdoblja. Kao što će posjetitelji vidjeti, ima izuzetno puno fotografija koje prate svu našu građu, uz puno članaka iz Virovitičkog lista koji građi daje novu nadogradnju – objasnila je M. Kulej i rekla kako je riječ o jednoj kompleksnoj izložbi u kojoj sudjeluju svi odjeli i sve zbirke muzeja. 

Posjetitelji su mogli razgledati starinsku sobu i pravi televizor, prisjetiti se porculanskih ukrasnih figurica, heklanih stolnjaka i stolnih lampi, osjetiti pod prstima satensku plesnu haljinu, saznati više o ocjenama đaka, razgledati šusterov i brijački alat, stroj za šivanje, ali i sjesti na motor, pozirati s “fićekom” ili starinskom telefonskom centralom, nezamislivom današnjim generacijama koje sve svoje komunikacijske kanale doslovno nose u ruci. 

IMG_7094_1000x667

BREND GRADA I ŽUPANIJE 

Izložbu je pohvalio i gradonačelnik Ivica Kirin, koji je rekao kako se ovom velikom obljetnicom u Virovitici može hvaliti i cijela Virovitičko-podravska županija, pa i Hrvatska, upravo zbog niza nagrada i priznanja koja su stigla muzejskoj struci. Današnji Gradski muzej Virovitica, a europske kvalitete, stvarali su mnogi, rekao je. Zahvalio je prvo svim djelatnicima u Virovitici, ali i onima koji su tijekom godina doprinijeli da danas Muzej i Dvorac sjaje u najljepšem ruhu.  

-Čestitam svima koji su radili i stvarali Dvorac i Muzej takvima kakvi jesu danas. Zahvaljujem svim suradnicima na projektu, razvojnoj agenciji, svima onima koji su na bilo koji način svih ovih godina podržali rad Dvorca i Muzeja. Njegov današnji uspjeh nije rad pojedinca, već velikog broja ljudi koji su svojim radom postigli da se njime možemo samo ponositi – rekao je I. Kirin i pohvalio ravnateljicu i sve muzejske djelatnike. 

IMG_7096_1000x667

Čestitke je uputio i župan Igor Andrović, rekavši kako je u svojoj velikoj transformaciji nekadašnji i današnji Muzej zadržao samo lokaciju i važnost, dok je sve drugo promijenio zahvaljujući europskim fondovima i ulaganjima za budućnost. 

-Muzej je brend Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije i na to sam iznimno ponosan. Moji kolege župani ponekad su zavidni na tome što smo sve napravili ne samo za obnovu ovog Muzeja, već i za obnovu kulturne i prirodne baštine na području cijele Virovitičko-podravske županije. Svaki muzej može biti dobar, no muzej ne čini samo postav, već ljudi, pa onda možemo reći da, muzej da bi bio najbolji, mora imati i najbolje ljude. Virovitički ga ima i na tome zahvaljujem i čestitam prvenstveno svim djelatnicima, a potom i posjetiteljima bez kojih Muzej ne bi imao svrhu – rekao je župan I. Andrović. 

IMG_7110_1000x667

Velikih obljetnica (Muzeja, Virovitičkog lista, Gimnazije Petra Preradovića) prisjetila se i saborska zastupnica Vesna Bedeković, koja je “Malom velikom Muzeju” poželjela još puno uspjeha. 

-Muzej je posljednjih godina pronašao svoje mjesto i poštovanje u našoj nacionalnoj, ali i međunarodnoj muzejskoj zajednici, o čemu govore dvije nominacije, za najbolji europski muzej i potvrda najboljeg slavenskog muzeja. Iza svega toga stoje trud ravnateljice i svih zaposlenika kojima od srca čestitam – zaključila je. 

Kako bi cijela proslava ostala u retro duhu, posjetitelji su se mogli okrijepiti poznatim “kanapeima pedesetih” – kruhu s masti i paprikom, kruhom s maslacem i pekmezom, domaćim pogačicama i kiflicama, kao i pićima iz tog razdoblja. Izložba traje u listopadu, studenom i prosincu, a Muzej će posjetiteljima ponuditi i popratni sadržaj u tom periodu, kako bi rođendanski postav vidjelo što više ljudi, najavili su.

Dijelić atmosfere potražite u našoj galeriji. (www.icv.hr, foto: M. Lovrenc, Grad Virovitica)  

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content