U Sopju obilježena 32. obljetnica oslobođenja karaula Zanoš i Bobrovac

Dana 16. rujna 1991. godine oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. JNA u Slatini, a istog dana oslobođena je i karaula Zanoš u Kapincima, te dan poslije karaula Bobrovac u Noskovcima. Tim povodom jučer (subota) je u Sopju obilježena 32. obljetnica oslobođenja spomenutih karaula.

Obilježavanje je započelo dočekom trkača, članova Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, koji su istrčali dionicu od nekadašnje karaule Zanoš do središta Sopja. Svečanost je nastavljena odavanjem počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i upaljenih lampiona uz spomen ploču kod Zdenca života, a počast su odali načelnik Općine Sopje Berislav Androš, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović, vijećnici sopjanskog Općinskog vijeća, slatinski dogradonačelnik i i dopredsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, izaslanik virovitičko-podravskog župana i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, te predstavnici braniteljskih udruga i stanovnici općine Sopje. Molitvu je predvodio sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc.

Nakon odavanja počasti, u sopjanskom mjesnom domu sve je pozdravio domaćin, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, zahvalivši se svima na odazivu, a posebnu zahvalu je uputio sudionicima oslobađanja karaula iz 1991. godine. Zahvalu na pozivu na obilježavanje ovog važnog događaja načelniku Androšu uputio je slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić.

Izaslanik virovitičko-podravskog župana Mato Bubaš prisjetio se važnosti oslobađanja vojnih objekata na području županije iz ruku tzv. JNA, jer su tako hrvatski branitelji došli do znatne količine oružja s kojim su uspješno obranili svoja područja, sve do konačnog izgona srpskih paravojnih snaga iz okupiranih mjesta u prosincu 1991. godine. Kako su oslobođene karaule Zanoš i Bobrovac, prisjetio se jedan od sudionika događanja, hrvatski branitelj Tomislav Sopjanac.

Dodajmo i da su od nekadašnje karaule Zanoš u Kapincima do središta Sopja trčali Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Josip Bukovac, Davor Čiček i Robert Knapić, uz logističku potporu Ivane Novak i DVD-a Sopje.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, I. Novak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content