U Županijskoj upravi KKŽ održan sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U prostorijama Županijske uprave jučer (četvrtak) je na inicijativu župana Darka Korena održan sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem se razgovaralo o projektu RCGO Piškornica te mjerama i mogućnostima financiranja projekata iz domene energetske učinkovitosti. Sastanku su prisustvovali direktor Fonda Luka Balen, zamjenik direktora Mirko Budiša, načelnica Sektora za fondove Europske unije Maja Feketić, voditeljica Posredničkog tijela – PT2 Sanja Jelačić te saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman sa suradnikom Nikolom Martinagom te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Prisutnima se uvodno obratio župan Koren koji je istaknuo dobru suradnju Fonda s Koprivničko-križevačkom županijom, posebice u pogledu partnerstva na realizaciji kapitalnog projekta RCGO Piškornica koji ima državni strateški značaja i sufinanciran je sredstvima Fonda.

Također se informirao i za sufinanciranje projekata solarnih elektrana te energetskih obnova zgrada, što je i jedan od prioriteta zelene energetske politike Županijske uprave čemu svjedoče dosad realizirani projekti na školama čiji je osnivač Županija te potporama koje Županija osigurava za građanstvo.

Župan je predstavio i tematske upite jedinica lokalne samouprave koja se tiču sanacije odlagališta otpada, sanacije ekoloških onečišćenja i mogućnosti projektnih prijava na natječaje Fonda, dok su se saborski zastupnici Sobota i Jakšić osvrnuli na pitanja energetskih obnova javnih zgrada, posebno u dijelu koji se odnosi na zgrade koje nisu u potpunom vlasništvu JLS-a.

O samoj dinamici projekta RCGO Piškornica govorio je direktor Ružman koji je istaknuo da lokalna zajednica ima iznimno velika očekivanja od projekta te zahvalio Fondu na susretljivosti u svim tehničkim i proceduralnim pitanjima, osobito onima koja se tiču financiranja u postojećim fazama projekta. Župan je dodao kako je s obzirom na sve okolnosti i dosadašnje promjene koje su utjecale i na cijene projekta, iznimno važno u sljedećem financijskom razdoblju na razini države i EU ispregovarati minimalno postojeće udjele u financiranju projekata jer velike kapitalne investicije uvelike ovise o europskim sredstvima.

Predstavnici Fonda istaknuli su odličnu suradnju sa Županijom i JLS-ovima kazavši kako je na tom području u proteklih pet godina u projekte gospodarenja otpadom, energetsku učinkovitost u zgradarstvu kao i korištenje obnovljivih izvora energije uloženo oko 19 milijuna eura nacionalnih sredstava. Uz to, preko Fondovog Posredničkog tijela za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano je dodatnih 100 milijuna eura. Pridodaju li se tome sredstva za RCGO Piškornica iznos dobiven iz EU fondova premašuje 400 milijuna eura.

Direktor Balen je naglasio kako Fond u suradnji s resornim ministarstvima sustavno radi na kreiranju novih javnih poziva i natječaja imajući u vidu potrebe naših jedinica regionalne i lokalne samouprave, gospodarstva i građana. Do konca godine najavio je novi “paket” poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će se i kupnja energetski učinkovitih vozila.

Više fotografija možete vidjeti OVDJE.

(kckzz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content