Umjetnička ostvarenja Artefakt 2023: Marini Mađarević nagrada za roman “Onaj koji otvara vrata”

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti, virovitička književnica Marina Mađarević dobitnica je nagrade Artefakt, koja je do sada bila poznata kao nagrada za domaća književna dostignuća i koju dodjeljuje Udruga „3. zmaj“ iz Rijeke.

Marina Mađarević nagradu će krajem rujna primiti za svoj roman “Onaj koji otvara vrata”, čija je okosnica povijesno-ljubavna priča paloga vojnika Ferdinanda koji se ukazuje u obliku duha. Radnja je smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Roman je nagrađen u “dugoj kategoriji”. Za nagradu Marina Mađarević kaže kako je “Artefakt“ prekrasan završetak stvaranja jedne priče u kojoj su njena ideja i rečenice kojima je roman istkan tek djelić čarolije koju je knjiga donijela.

-Prvenstveno, roman je poslužio rađanju novih prijateljstava i zasigurno ga ne bi bilo bez mnogih ljudi. Osoba koja je prva u profesionalnom smislu podržala priču i u njoj prepoznala „ono nešto“ bila je Jelena Hrvoj, vlasnica izdavačke kuće Naklada Cranium. Uz nju, knjizi je u razvoju pomogao i urednik Danijel Fiket, a uvelike su joj pomogle i moje kolegice iz Craniuma, Erika Žilić Vincetić, Petra Valković i Jelena Crnjaković, koje su me od njezine objave pa sve do danas bodrile i podržavale.

Osim ove dobrobiti i ljepote koju mi je donio, roman je za mene važan jer je bio moj treći roman, usto i prvi roman za odrasle. Drago mi je što je roman objavljen, što Ferdinand, Nikola i Mirjam (ali i ostali svakodnevni likovi koje bismo mogli susresti čak i u svojim susjedstvima) žive u njemu i danas, a osobito to što će kao takvi nastaviti čuvati jedno vjerovanje da nikada nismo sami, da predaja ne dolazi u obzir čak ni kad nada počne kopnjeti te da nam On uvijek otvori vrata- poručuje M. Mađarević. 

Recimo i to da je Udruga “3. zmaj” ove godine proširila kategorije umjetničkih žanrova, stoga Artefakt nagrađuje najbolja umjetnička dostignuća u: književnosti, stripu, video ostvarenjima, ostvarenjima vizualne umjetnosti te nagradu za poseban doprinos fandomu.

Stručni žiri sastavljen od stručnjaka i kreativaca iz navedenih područja te članova Udruge  detaljno je analizirao svako djelo na temelju kriterija natječaja, pri čemu je svako djelo moralo pripadati žanru fantastike, znanstvene fantastike ili nadnaravnog horora i zadovoljiti elemente određene kategorije.

Svečana dodjela nagrada održat će se na konvenciji Rikon u subotu, 30. rujna, u prostorima Filozofskog i Učiteljskog fakulteta na kampusu Sveučilišta u Rijeci. (www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content