Vlada predstavila mjere pomoći: Niže cijene namirnica, pomoć umirovljenicima, cijena struje ostaje ista…

Na današnjoj (četvrtak) sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je peti paket mjera koji ima za cilj pomoći najugroženijima kao i spriječiti inflatorne pritiske. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije – prenosi Večernji list

Vlada ograničava cijene ukupno 30 proizvoda. Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa. Banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite. Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. Cijena plina za kućanstva i poduzetnike ostaje ista.

Vrijednost dosadašnjih paketa mjera

-Dosad ukupna vrijednost paketa koje je Vlada poduzimala, i pandemija i energetska kriza je 6,8 milijardi eura – kazao je Plenković.

Nastavak postojećih mjera

-To su nove mjere koje stupaju na snagu 1. listopada, a neke i ranije – rekao je Plenković nakon prezentacije.

Podsjetio je na mjere koje ostaju.

-Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina. Cijena plina za kućanstva ostaje ista. Za poduzetnike isto ostaje ista cijena plina. Tu su i porezne olakšice za energente za grijanje. Vlada je snizila stopu PDV-a. Traje do ove plinske godine – dodao je.

Foto 2 8
Foto: Vlada RH
Foto 3 6
Foto: Vlada RH
Foto 4
Foto: Vlada RH
Foto 5 1
Foto: Vlada RH

Otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima afričkom svinjskom kugom. Cilj mjere je:

 • Rasteretiti poljoprivrednike od troška zakupa, privremenog korištenja i koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta
 • Oporavak svinjogojske proizvodnje i održanje cjelokupne stočarske proizvodnje
 • Očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom

Mjera za nezaposlene

Foto 6 5
Foto: Vlada RH

Jednokratne novčane naknade za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje – 150 eura. To se odnosi na:

 • ugrožene kupce energenata
 • Korisnike ZMN-a koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta
 • Korisnicima prava za doplatak na pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi
 • Nezaposlenim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata
Foto 7 1
Foto: Vlada RH

Zamrzavanje cijena

-Cijene se ograničavaju za ukupno 30 proizvoda – kazao je premijer.

-Svi će trgovci dobiti jednu oznaku za ograničene cijene tako da potrošači mogu vidjeti koji su to proizvodi – dodao je Plenković.

Foto 8 1
Foto: VPŽ

Dječji doplatak

Isplata novčane naknade za primatelje dječjeg doplatka:

Za jedno dijete – 50 eura, dvoje djece – 100 eura, troje djece – 150 eura, četvero djece – 200 eura, petero i više djece – 300 eura

Foto 10
Foto: Vlada RH

Mjere za umirovljenike

-Paket obuhvaća one koji imaju mirovinu do 700 eura. Obuhvatili smo i zaposlene korisnike mirovina – rekao je premijer.

Jednokratne naknade sukladno iznosu mirovina:

 • Do 300 eura – 160 eura naknade
 • Od 300,01 eura do 435 eura – 120 eura naknade
 • Od 435,01 do 570 eura – 80 eura naknade
 • Od 570,01 do 700 eura – 60 eura naknade
Foto 11
Foto: Vlada RH

-Subvencioniramo cijenu struje za javni i neprofitni sektor. Cijene za malo poduzetništvo ostaje ista cijena. Ukupno 93.186 hrvatskih poduzetnika se obuhvaća, jedino veliki nisu – kazao je.

-Za velike gospodarske subjekte nema mjera jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne. Ako dođe do ozbiljnih poremećaja Vlada će voditi računa da zaštiti i velike poduzetnike – dodao je.

Foto 12
Foto: Vlada RH

Cijena struje za kućanstva

-Cijena struje za kućanstva ostaje ista, ali se povisuje polugodišnji prag s 2.500 na 3.000 kWh – kazao je.

Foto 13
Foto: Vlada RH

-Peti paket mjera je odgovor Vlade na inflatorne pritiske novim i postojećim mjerama – kazao je premijer.

-Cilj je zadržati nisku cijene energije i zaštititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima i smanjiti energetsku potrošnju. Zagreb je najjeftiniji po cijeni struje osim Budimpešte – kazao je.

Foto 14
Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade predstavio je paket mjera za pomoć građanima i poduzetnicima.

-Ovaj paket je plod konzultacija Vlade sa svim akterima. Ovaj paket ima za cilj održati nisku cijenu energije, jer smo cijenu plina regulirali na godinu dana. Ona za građane, javne ustanove, vrtiće, domove za starije i ostale institucije, ali i za srednje i male obrtnike ostaje ista. Ovo je poruka ekonomske sigurnosti, stabilnosti i predvidivosti – dodao je.

-Paket sadrži mjere za najugroženije. Tijekom 2023, trend stope inflacije je postupno padao. Ove mjere koje poduzimamo imaju za cilj da se što prije ta putanja ubrza i konkretizira – kazao je.

-Trgovački lanci izrazili su spremnost da pojeftine određene proizvode, a ja vjerujem da će dio njih vratiti i neke cijene na razine od 31. prosinca. Počinju sa smanjivanjem cijena već ovih dana – kazao je.

-Banke će povećati kamatne stope na štednju građana. Banke su prepoznale napore Vlade koje smo mi poduzeli, a nakon što je Vlada uspješno izdala narodne obveznice. Nakon trezorskih zapisa očito da banke idu za povećanjem kamata na štednju. Dobili smo jamstva da povećanje kamatnih stopa neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite – kazao je.

Na početku sjednice premijer je izrazio žaljenje zbog snažnog potresa u Maroku i katastrofalnih poplava u Libiji. U ime Vlade izrazio je sućut Maroku i Libiji. Najavio je i slanje pomoći.

-Predstavili smo nove mjere koje se bave suzbijanjem nasilja nad ženama i djecom. Ovdje se radi o velikom broju novih mjera kojim osnažujemo prava žrtava – naveo je premijer.

-Proširujemo prava žrtava – kazao je.

-Povećavamo kaznu za kazneno djelo silovanja, ukidamo zastaru za sva djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – dodao je.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content