Zoran Vakula dao procjenu utjecaja klimatskih promjena na agrar: Sve topliji dani i razni ekstremi ugrožavaju opsatanak biljka i životinja

U osječkom Centru za posjetitelje održana je jučer (nedjelja) Konferencija o novim tehnologijama u agraru “AgroRocks 2023”.

Okupljene su na otvorenju pozdravili zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, saborska zastupnica Marijana Petir, te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

AgroRoks već treću godinu za redom okuplja važne aktere agrara, poljoprivredne proizvođače i udruge, predstavnike regulatora, javne, državne i lokalne administracije te znanstvene zajednice, a raspravlja se o prilikama i izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji i mogućnostima snažnijeg razvoja agrara i općenito ruralnih područja.

Ove godine naglasak je bio na klimatskim promjenama i opskrbi hranom u uvjetima sigurnosnih izazova, a o tome što nas čeka u budućnosti i kakvu promjenu agrara promjena klime stvara, govorio je najpoznatiji meteorolog u Hrvatskoj Zoran Vakula, koji je dao procjene utjecaja klimatskih promjena na domaću proizvodnju hrane u narednim godinama istaknuvši neprijepornu činjenicu o zagrijavanju zemlje.

-Manje će biti kišnih razdoblja, manja vlažnost tla, manji broj vrlo hladnih dana, manje snježnog pokrivača, u prosjeku, ali pri tome razni ekstremi. Klimatske promjene u kombinaciji s onečišćenjem tla, atmosfere i voda, dovode do ugrožavanja opstanka i biljaka i životinja – upozorio je Vakula.

Da su poljoprivrednici primorani učinkovitije se prilagođavati i upravljati rizicima, napomenuo je i Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dodavši kako je pri tome korištenje novih tehnologija od velikog značaja.

-Rezultat poljoprivredne proizvodnje ovisi od mnoštva faktora, nad kojima poljoprivrednici nemaju potpunu kontrolu, ključ uspješnosti svakako leži u sposobnosti i brzini djelovanja, a na to u velikoj mjeri utječe dostupnost točnih informacija u stvarnom vremenu, što nam omogućavaju nove tehnologije – poručio je Karalić.

Otvorenje konferencije
Foto: Hrvoje Škergat

Zamjenica gradonačelnika Osijeka, Jasenka Crnković, naglasila je kako je poljoprivreda presudna za našu budućnost te dodala je kako je važno nositi se s promjenama.

-Sigurna sam da upravo sinergijom javnog i privatnog sektora možemo puno toga naučiti- rekla je Crnković ujedno istaknuvši upravo raspisan Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Osijeka.
Predsjednica Odbora za poljoprivredu Sabora Republike Hrvatske, Marijana Petir, čestitala je Agroklubu 15 godina uspješnog i istinitog informiranja, te poručila kako se zajednički moraju tražiti rješenja za nadolazeće izazove.

-Da bismo postigli veću dostupnost, važna je potpuna transformacija agrara. Moramo i pitati poljoprivrednike, stanovnike sela, što trebaju, da bi ostali živjeti tamo-smatra Petir.
Prisutnima se kratko obratio i Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, a video porukom i Norbert Lins, predsjednik odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta, govoreći o implementaciji EU poljoprivrednih politika. A kako će izgledati budućnost poljoprivredne mehanizacije dao je naslutiti Fabio Zammaretti, predsjednik izbora za traktor godine TotY.

Konferencija se odvijala na svjetski dan demokracije, stoga je predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske Vedran Stapić, ispred organizatora toga događaja, istaknuo kako proizvodnju hrane kao građani ne smijemo podrazumjevati. Naglasio je još kako je nužno raditi na razvoju svijesti potrošača koji prave prisitke na agrarne politike riječima “hranu ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, pozivajući se na nedavnu izjavu predsjednice europske komisije Ursule von der Leyen.

Na konferenciji su održane tri tematske panel rasprave: “Žitarice i uljarice u teoriji kaosa”, koja je okupila eksperte ratarske proizvodnje, potom ““Meso i mlijeko, kam(a)o sutra?” gdje su tematizirani stočarski izazovi i na kiraju “United colours of voće & povrće”, s temom domaće voćarske i povrćarske proizvodnje.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content