Dobrovoljno vatrogasno društvo Čađavica svečano obilježilo 100. obljetnicu postojanja i rada: Zaslužnim vatrogascima dodijeljena odličja i priznanja

Jučer (subota) je Dobrovoljno vatrogasno društvo Čađavica svečano obilježilo 100. obljetnicu postojanja i rada.

Svečanost, koja je održana pod pokroviteljstvom Općine, započela je dočekom gostiju ispred općinskih prostorija gdje je uz taktove Gradske glazbe Slatina uzvanike dočekala desetina DVD-a Čađavica u svečanim vatrogasnim odorama predvođena zapovjednikom Zlatkom Štefanekom, koji je ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Čađavica, a potom je gostima dobrodošlicu zaželio i predsjednik Vatrogasne zajednice općine Čađavica i DVD-a Čađavica Petar Budimir.

Nakon prijavka zapovjednika DVD-a Čađavica Zlatka Štefaneka, županijskoj vatrogasnoj zapovjednici Virovitičko-podravske županije Mateji Fras Venus, koja je dala dozvolu za polazak svečanog ešalona, domaćini su predstavnike gostujućih vatrogasnih društava i ostale goste poveli prema crkvi svetog Petra Apostola gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio župnik velečasni Stjepan Vuk. Tom je prigodom posvećena nova svečana zastava DVD-a Čađavica čiji je kum virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, koji ju je potom predao predsjedniku Petru Budimiru.

Neposredno prije svete mise, izaslanstva DVD-a i Općine Čađavica odala su počast preminulim vatrogascima polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred kipa sv. Florijana.

Svečanu sjednicu DVD-a Čađavica održanu u Mjesnom domu, riječima dobrodošlice otvorio je Petar Budimir, koji se tom prigodom zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici VPŽ, a posebno Općini i načelniku Mirku Rončeviću na potpori njihovom radu. Zahvalio se i svim vatrogascima DVD-a Čađavica na predanom radu te pozvao svoje sumještane, te posebno mlade da se priključe radu društva.

U uvodnom dijelu nazočni su upoznati s poviješću ovog vrijednog društva osnovanog davne 1923. godine iako je ideja o tome niknula dvije godine ranije budući da su nakon I. svjetskog rata civilizacija i kultura stanovanja donijeli sa sobom sve veći broj požara.

Za osnivanje i rad društva posebno su bili zainteresirani majstori, kojih je u to vrijeme u Čađavici bilo oko 25, te imućniji mještani. Tako je izabrano prvo rukovodstvo DVD-a Čađavica. Predsjednik je bio Stjepan Havliček, tajnik Stjepan Štumpf kojega je nakon sedam mjeseci na toj dužnosti zamijenio Dragutin Sučić, a na mjestu tajnika najduže se u razdoblju između dva svjetska rata zadržao učitelj Ivan Kovač. Za komandira je izabran Alojz Ušenica. Među utemeljiteljima su se našli i Luka Matić Antin, Tomo Sokačić, Josip Kukmanović i Josip Vidaković. Osim njih, društvo je tada brojilo pedesetak članova. Dugovječni staž na dužnosti predsjednika bilježi prvi izabrani predsjednik Stjepan Havliček, dok su u samom vrhu rukovodstva bili: Dragutin Sučić, braća Ferko i Vjekoslav Ostroški, Imbra Tratnik, Adolf Kestenbaum…

Prvi požar od osnivanja DVD-a izbio je na staji Antuna Kesteljija koji su vatrogasci uspješno ugasili, a zanimljiv je detalj da su na kraju žar gasili mokrim krpama. Što se tiče opremanja, odmah se u godini osnutka krenulo u nabavu potrebne opreme koje je postupno trajalo do 1927. godine, a nakon toga se oprema nadopunjavala i obnavljala. U tom razdoblju svake su se nedjelje održavale vatrogasne vježbe, a društvo je radilo vrlo živo i aktivno no i dalje bez vlastitog prostora do kojega su došli tek 1996. godine kada je izgrađeno spremište kojim se i danas služe. Uz ostalu opremu imali su i kola s bačvom za prijevoz vode i ljestve, a od 1928. i maske protiv dima, čime su se služili sve do kraja 2. svjetskog rata nakon kojega je društvo obnovilo svoj rad, a sastanci su se umjesto u gostionici održavali u školi.

Osim vatrogasnog djelovanja DVD počinje i s kulturno-prosvjetnim radom te pripremaju prve igrokaze zajedno s ostalim mještanima. Godine 1949. društvo je brojalo 45 aktivnih članova. Budući da je puno toga u ratu bilo uništeno, vatrogasci su marljivo radili i odricali se mnogočega kako bi se ponovno opremili. Tako su 1953. godine nabavili 10 uniformi, te stare štrcaljke zamijenili auto-cisternom. Nabavljeni su i prvi agregati, a 1970. godine i električna sirena. I u narednim godinama vrijedno radili na usavršavanju i opremanju. Tako je 2014. godine traktor kojim su se do tada služili zamijenjen kamionom marke FAP koji je služio kao navalno vozilo. Potom je iz Slovenije nabavljeno navalno vozilo, a 2021. godine iz pokrajine Tirol u Republici Austriji putem donacije i vozilo za tehničke intervencije. Nabavljena su i interventna odijela kako bi vatrogasci bili kvalitetno opremljeni i zaštićeni pri izlascima na požare i druge intervencije.

DVD Čađavica danas broji 23 operativna člana i 50 ostalih članova te je u postupku formiranja vatrogasne mladeži što je ujedno i najveći prioritet društva budući da se na mladim članovima planira ostvariti opstanak istoga, a rad na usavršavanjima i stjecanju određenih zvanja svojih vatrogasaca također je jedan od prioriteta.

Članovi DVD-a Čađavica godišnje odrade oko 40 intervencija, a osim toga aktivno sudjeluju na svim županijskim vježbama, vatrogasnim hodočašćima, kao i na zajedničkim intervencijama.

Čađavački su se vatrogasci do sada uspješno suočavali sa svim nedaćama, od požara, poplava, potresa, a osobito na intervencijama uslijed elementarnih nepogoda, te su kroz čitavih ovih 100 godina davali svijetle primjere požrtvovnosti u čuvanju i spašavanju života svojih mještana i njihove imovine.

Biti član DVD-a Čađavica, a posebno na izvršnoj funkciji bila je velika čast od samoga osnutka, a tako je i nakon 100 godina.

Svoje utiske o radu ovog društva iznijeli su županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, u svoje te u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, te Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zatim kum nove svečane zastave DVD-a Čađavica Marijo Klement, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te u ime glavnog pokrovitelja proslave 100. obljetnice DVD-a Čađavica načelnik Mirko Rončević. Svi su redom u svojim govorima uz čestitke na 100. obljetnici, DVD-u Čađavica obećali i daljnju potporu u radu te čađavačkim vatrogascima zaželjeli uspješan rad u narednom periodu.

Uz već spomenute goste, svečanosti su prisustvovali i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać, predstavnik Policijske postaje Slatina Antun Lukac, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Slatine Branko Belošević, predstavnici DVD-a Slatina, Veliki Rastovac, Crnac, Voćin, Sopje, Noskovci, Starin i Vraneševci, zatim počasni član Vatrogasne zajednice Općine Čađavica Stjepan Sedlar, te župnik Župe sv. Petra Apostola Čađavica vlč. Stjepan Vuk koji je predvodio molitvu prije svečanog ručka.

Tom je prigodom županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus simbolično uručila zapovjedniku Štefaneku par čizama koje je Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije povodom 100. rođendana DVD-a Čađavica nabavila za desetinu operativnih vatrogasaca.

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi Kulturno-umjetničkog društva “Podravina” iz Čađavice koji su nastupili u izvornoj čađavačkoj nošnji te prikazali pjesme i plesove Slavonije.

Osim toga, prikazan je i film koji je snimio Robert Turkalj u produkciji Slatinskog informativnog centra, a u kojemu je DVD Čađavica u prigodi 100. obljetnice prikazao svoju dugu tradiciju, spremnost i operativnost.

U drugom dijelu svečanosti uslijedila je dodjela vatrogasnih odličja i priznanja zaslužnim čađavačkim vatrogascima na doprinosu radu društva, a koje je uz predsjednika DVD-a Čađavica Petra Budimira i zapovjednika Zlatka Štefaneka uručila županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, dok je načelnik Mirko Rončević pomogao uručiti zahvalnice zaslužnim pojedincima, gospodarstvenicima, udrugama i društvima za uspješnu suradnju i veliki doprinos radu društva. Zlatnu plaketu zaslužila je Općina Čađavica.

Na kraju je govor zahvale u ime svih nagrađenih održala vatrogaskinja Željka Beneta. Za odličnu atmosferu u nastavku programa bio je zadužen Tamburaški sastav Kontra.

Priznanja su zaslužili: Gabriela Molnar, Luka Predrevac, Boris Cvetičanin, Marko Franjić i Antonija Nakić.

Brončane plamenice zaslužili su: Damir Obšivač, Igor Čiček, Hrvoje Matijaško, Josip Matijaško, Željka Beneta, Josip Martinčević, Josip Molnar, Slobodan Cvetičanin, Draženko Bešlo, Marinko Štefanek, Josip Predrevac, Željko Matijaško, Miroslav Molnar, Zlatko Štefanek i Petar Budimir.

Spomenice za 10 godina članstva u DVD-u Čađavica zaslužili su: Željka Beneta, Josip Matijaško, Hrvoje Matijaško, Igor Čiček i Željko Matijaško.

Spomenice za 20 godina u vatrogastvu zaslužili su: Ivan Erdeši i Zlatko Virovac.

Spomenice za 30 godina u vatrogastvu zaslužili su: Marinko Štefanek, Goran Čapo, Draženko Bešlo, Josip Obšivač, Slobodan Cvetičanin, Josip Molnar, Miroslav Molnar, Petar Budimir, Damir Obšivač i Josip Martinčević.

Spomenice za 40 godina u vatrogastvu zaslužili su: Josip Štefanek, Stjepan Matić, Jozo Zetović, Ivica Bučanac, Ivan Bacalo, Tihomir Franjić, Branko Ivanković, Ivan Matijaško, Zlatko Štefanek i Josip Predrevac.

Statua i spomenica za 50 godina članstva i nesebičnog rada DVD Čađavica posthumno je dodijeljena Miji Čapi, a priznanje je primila njegova unuka Tea Čapo.

Spomenicu za 60 godina članstva u DVD-u Čađavica zaslužio je Stjepan Jurković.

DVD Čađavica dodijelio je i statue svim operativnim vatrogascima, a to su: Damir Obšivač, Igor Čiček, Hrvoje Matijaško, Josip Matijaško, Željka Beneta, Josip Martinčević, Josip Molnar, Slobodan Cvetičanin, Draženko Bešlo, Marinko Štefanek, Josip Predrevac, Miroslav Molnar, Zlatko Štefanek, Petar Budimir, Željko Matijaško, Marko Franjić, Josip Dugaja, Ivan Dugaja, Gabriela Molnar, Luka Predrevac, Boris Cvetičanin, Zlatko Virovac i Josip Gurdon.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content