Jubilarno 10. umrežavanje seoskih žena u Kladarama okupilo brojne ljubiteljice očuvanja tradicije i ručnog rada

Čuvarice kulturne baštine iz Kladara organizirale su jubilarno, 10. Umrežavanje seoskih žena uz pokroviteljstvo Općine i Turističke zajednice općine Pitomača u utorak, 24. listopada u društvenom domu u Kladarama.

Umrežavanje seoskih žena okuplja čuvarice tradicije, ali i ljubiteljice ručnoga rada. Tako se na njihovim susretima može vidjeti svašta: od tradicionalnog do modernog veza, od štirkanja do izrade hvatača snova.

-Cilj je, kao što i sam naziv kaže, umrežiti se, odnosno podijeliti svoja znanja i iskustva koja posjedujemo s drugima, a posebice kada je u pitanju očuvanje narodne materijalne i nematerijalne kulturne baštine. I ove godine odazvao se veliki broj sudionica, ali i sumještana koji žele naučiti nešto novo. Svake godine moramo smanjiti kvotu udruga i pojedinaca kako bi zadovoljili interes za ovakvom manifestacijom, jer nam ovaj dom postaje premali – kaže Majda Kodžaga, predsjednica Udruge Čuvarice kulturne baštine.

Na ovoj zanimljivoj radionici i prezentaciji o izradi ručnog rada moglo se vidjeti i mlado i staro, a ono što ovo Umrežavanje žena zaista čini posebnim je prenošenje znanja i vještina “s koljena na koljeno”.

-Drago mi je što svake godine čujemo pozitivna iskustva i to da su ljudi naučili nešto novo i stekli nova znanja i vještine. Osobno sam i sama kroz ovo naučila svašta i zasigurno mogu istaknuti da nema osobe koja, ako ništa drugo, ne ponese uspomene na lijepo druženje. Ovo neće biti deseto i posljednje izadnje, nego se nadamo održati barem još deset – rekla je M. Kodžaga.

Na ovogodišnjem Umrežavanju, osim članica Udruge Čuvarice kulturne baštine i udruga s područja općine Pitomača, sudjelovale su i udruge i pojedinci kako iz Virovitičko-podravske, tako i iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.  

Cilj Umrežavanja seoskih žena je pokazati što su sve ruke seoskih žena sposobne napraviti te pokazati svu raskoš ručnih radova. Sve njih povezuje ljubav prema tradiciji, a da tradicija neće nestati zasigurno dokazuje i ova uspješno provedena manifestacija koja svake godine okuplja sve više sudionika.

 

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content