Listopad “odbija priznati” jesen: Jutra ostaju svježa, danju se grijemo daleko iznad 20 Celzijevih stupnjeva

Nakon ekstremno toplog rujna, koji je na području Virovitičko-podravske županije bio između 3,6°C i 4,3°C topliji u odnosu na srednje temperature zraka (1991. – 2020. godine), nastavljamo s iznadprosječnim temperaturama i u listopadu.

Listopad kao drugi klimatološki gledano jesenski mjesec i dalje ne pokazuje svoju jesensku ćud. Sve kraći dani te svježina uz mjestimičnu maglu ili sumaglicu tek su uvertira u jesen koja polako, ali sigurno kuca na vrata. Po pitanju jesenskih vremenskih uvjeta u narednih desetak dana i dalje očekujemo ljepšu stranu jeseni, odnosno „bablje ljeto“.

Vikend pred nama tako će biti suh i stabilan. Sunčanih razdoblja neće manjkati. Jutarnje temperature zraka između 8 i 13, najviše dnevne između 19 i 26 Celzijevih stupnjeva.

U tjednu pred nama i dalje iznadprosječno toplo. Jutra svježa, s temperaturama zraka između 10 i 15, dok će najviše dnevne temperature zraka biti između 20 i 26 Celzijevih stupnjeva. 

Tek u drugoj polovici tjedna možemo očekivati gdje koju kišnu kap. Do tada suho i stabilno. 

Pogled na duge staze pokazuje kako “prave” jesenske uvjete možemo očekivati tek na kraju mjeseca. Zasad, dakle, ništa od mraza ili snijega u planinama, što je inače tijekom listopada uobičajeno.  

Na području Virovitice u prosjeku tijekom listopada imamo tri dana s pojavom mraza ili „mrzlih dana“.  Iako snijeg nije česta pojava za ovo područje u tom periodu, 22. listopada 1972. godine mjerili smo 2 centimetara snijega!

U danima pred nama ne treba, dakle, strahovati od zimskih napada ili kišnih epizoda. Trebaju nam samo sunčane naočale i višeslojna odjeća. Vremenski uvjeti i dalje su izvrsni za rekreaciju, šetnju i radove na otvorenom. 

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content