Na temelju analiza ulaganja i uspjeha: Grad Orahovica među 10 najuspješnijih gradova u Hrvatskoj

Grad Orahovica je ukupno među deset gradova u Hrvatskoj prema zaključnim analizama svih uspjeha i ulaganja, prema analizama portala gradonačelnik.hr. 

Portal je kao i svake godine analizirao proračune gradova, podatci se odnose na posljednje dostupne podatke Ministarstva  financija o proračunskom izdvajanju gradova za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo u 2021. godini. U obzir su uzeli 13 proračunskih stavki (izvršenje proračuna za spomenutu godinu), obrazložili su na portalu gradonacelnik.hr, dodavši da su kontinuirano radili analize ulaganja, gledajući udjel izdvojenih sredstava iz proračuna i izdvajanja po stanovniku, „per capita“. 

Prema tim podacima, Orahovica je ukupno četvrta po izdvajanju za zdravstvo (2.5 posto) i po subvencijama poljoprivrednicima (1.3 posto), a deveta po udjelu subvencija obrtnicima (1.4 posto).

-Grad Orahovica je prošle godine proglašen jednim od pet najboljih malih gradova u ekonomskoj kategoriji upravo zato jer smo izdvajali sredstva za naše poduzetnike i poljoprivrednike koja su velika u odnosu na naš izvorni proračun i proračunske rashode. Samo za poticanje poduzetnika u 2021. godini izdvojili smo 1,37 posto ukupnih rashoda – kaže gradonačelnik Saša Rister te naglašava kako je Grad tu praksu nastavio i u 2022. i 2023. godini. 

Radovi trznica 4

Za potpore u poljoprivredi je u 2023. godini osigurano 20.000 eura iz proračuna, a tu je i izgradnja nove natkrivene Gradske tržnice, dodatna prilika proizvođačima za prezentaciju i prodaju svojih proizvoda.

-Što se tiče izdvajanja za zdravstvo, želimo našim sugrađanima omogućiti da u svom gradu imaju što veći stupanj zdravstvene zaštite, pa tako Grad Orahovica sufinancira rad hitne medicinske službe i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uz dolazak urologa i internista.  Za rad pedijatrice u Orahovici dajemo poticajnu naknadu, a planiramo još dodatno sufinancirati dolazak ortopeda i oftalmologa, kako bi svi naši sugrađani specijalističke preglede mogli obaviti u svom gradu.

Dentalni odjel 1

ZDRAVSTVO I ZDRAVSTVENI TURIZAM 

U Orahovici je i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, koji je izgradio Osijek te opremio Centar za dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, a koji je prvi takve vrste u Slavoniji, opremljen najsuvremenijom medicinskom opremom – naglašava gradonačelnik Rister i napominje kako Fakultet i Grad Orahovica suradnju nastavljaju i kroz razvijanje zdravstvenog turizma.

Podsjeća kako su Fakultetu darovane nekretnine i čestica za potrebe nastavka projekta izgradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti te da će kroz koju godinu Orahovica dobiti i specijalnu bolnicu.

-Grad Orahovica nastavit će i u budućnosti još više sredstava izdvajati za zdravstvo, kako bismo postali grad koji živi zdravim životom. Ujedno, sve potpore za koje se sredstva izdvajaju iz proračuna, imaju za cilj da Orahovica postane grad u koji će investitori htjeti doći i ovdje otvoriti nova radna mjesta.

traktor poljoprivreda oranica 10
Foto: K. Toplak

Postojeći poduzetnici i poljoprivrednici će ovim potporama očuvati radna mjesta, ali i postati konkurentniji na svojim tržištima.

Brojne infrastrukturne projekte koje radimo, provodimo kako bi se Orahovica dalje razvijala u smjeru zdravstvenog turizma, poduzetništva i poljoprivrede i da maksimalno zadržimo mlade da ostanu u Orahovici- zaključuje gradonačelnik S. Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content