OBŽ Osigurano dodatnih 10,5 milijuna eura za subvencije poduzetničkih kredita

Povoljnije uvjete kreditiranja poduzetnika i njihovih projekata Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) realizira od 2018. godine, odnosno dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena.

Osječko-baranjska županija tako je prva u Hrvatskoj omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0 posto, a korisnicima je na raspolaganju bio kreditni potencijal od 90 milijuna kuna od kojih je 50 milijuna kuna za program “Investicije privatnog sektora”, a 40 milijuna kuna za program “Poduzetništvo mladih, žena i početnika”.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivane Katavić Milardović, kroz provedbu ovih programa odobreno je 69 poduzetničkih kredita, ukupne vrijednosti 10,6 milijuna eura, a Županija je subvencionirala kamate u iznosu od 402.000,00 eura. Kako je utrošen kreditni potencijal osiguran za program “Investicije privatnog sektora”, osigurano je dodatnih 10,5 milijuna eura za nastavak tog programa.

Tim povodom danas (srijeda) su zamjenik župana Josip Miletić i član Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Josip Pavković potpisali Dodatak ugovoru o poslovnoj suradnji Osječko- baranjske županije i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

– Zahvaljujući ovim kreditnim sredstvima i sufinanciranju kamata od strane Osječko-baranjske županije izgradili su se i opremili mnogi proizvodni pogoni i zato je važno nastaviti ovo partnerstvo. HBOR godinama prati poduzetnike, a u našoj županiji od 2018. godine imamo i dodatno sufinanciranje kamata, s čime nastavljamo u cilju daljnjeg održavanja pozitivne poslovne klime i nastavka ulaganja u našoj županiji- rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Član Uprave HBOR-a Josip Pavković istaknuo je da su investicije u malo i srednje poduzetništvo osnova rada HBOR-a.

– HBOR je samo na području Osječko-baranjske županije financirao oko 1.300 projekata, što znači oko tri kredita tjedno. Kamate na tržištu su izrazito visoke te je neophodna ovakva pomoć, subvencija kamate od 2 postotna poena od strane Županije, što će pripomoći u odluci investitora da uđu u investiciju, a njih ima te vidimo određeni optimizam na tržištu. U prilog tomu govori i podatak da u Osječko-baranjskoj županiji 77 posto čine krediti za investicije, a ostalo za obrtna sredstva. Subvencija Županija je hvalevrijedna i već je pokazala rezultate, a HBOR raspolaže i s drugim financijskim instrumentima, prvenstveno subvencijama kamatnih stopa iz NPOO sredstava- rekao je Pavković.

Pročelnica Ivana Katavić Milardović kazala je kako su za nastavak oba projekta osigurana dodatna sredstva te da se poduzetnička aktivnost u Osječko-baranjskoj županiji povećava na svim područjima.

– Rast poduzetničkih aktivnosti potvrđuje i podatak da je 30. rujna ove godine na području OBŽ bilo 6.069 obrta, što je rekordan broj ili za 601 više nego godinu dana ranije- naglasila je.

Voditelj podružnice HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj pozvao je poduzetnike da se jave u HBOR na inicijalno savjetovanje te pohvalio suradnju s Osječko-baranjskom županijom.

(www.icv.hr, tj, OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content