Orahovački srednjoškolci u sklopu projekta “Papuk 91 – Škola u prirodi” posjetili Pakrac i Lipik

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko podravske županije, a u suradnji sa Srednjom školom “Stjepan Ivšić” Orahovica, po 12. put održan je projekt “Papuk 91 – Škola u prirodi” koji ima cilj očuvanja uspomene i digniteta Domovinskog rata.

U projektu je sudjelovalo četrdesetak orahovačkih srednjoškolaca, a prva točka bio je geopark Rupnica kod Voćina, da bi se ekspedicija potom uputila u selo Kusonje kod kapele Male Gospe na kućnom broju 55.

-Na ovom poznatom kućnom broju učenici su upoznati s događajima iz Domovinskog rata i tragičnoj pogibiji 20 pripadnika 105 bjelovarske brigade. Uslijedio je potom obilazak muzeja vojne i ratne povijesti u Pakracu gdje je voditelj upoznao učenike s poviješću grada Pakraca te s događanjima vezanim za Domovinski rat, za koji je voditelj naglasio kako je počeo upravo u Pakracu – kazao je idejni začetnik i voditelj ovog projekta, predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković i dodao kako su u muzeju učenike posebno zainteresirali oružje i oprema koji su korišteni u obrani Pakraca, a posebno stari Fićo koji se koristio u devedesetim godinama.

Poslije obilaska muzeja, učenici su pogledali domaći ratni film Broj 55 koji govori upravo o događanjima u selu Kusonje, a sljedeća točka bila je Lipik, prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj gdje su učenici obišli ergele, a voditelj ih je upoznao s tragičnim događajima za vrijeme Domovinskog rata.

-Došli smo potom i na planinarski dom Omanovac, bivši neprijateljski štab gdje je za sve sudionike škole u prirodi organiziran ručak i druženje u prirodi. U kasnim poslijepodnevnim satima stigli smo do posljednje točke obilaska, u selo Četekovac. Profesor Dragan Zubak učenike je upoznao o tragediji koja je zadesila ovo selo 1991. godine kad je ubijen i masakriran 21 civil, a selo spaljeno. Putovanje je ostavilo dubok dojam na učenike koji su pokazali da imaju odlično promišljanje o ovoj temi, te da će u budućnosti znati čuvati istinu i uspomenu na Domovinski rat – zaključio je Milovuković.

Uz polaznike srednje škole u projektu je sudjelovao spomenuti profesor Dragan Zubak te pedagoginja Snježana Konopek. Ovaj projekt putem javnog natječaja financirali su Grad Orahovica i Virovitičko-podravska županija.

(www.icv.hr, vg, foto: Privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content