“Romantični ambasador VPŽ”: Vinskim maratonom u Orahovici završen “Slavonija i Podravina, wine not!?”

Vrhunska vina i tambure, uz zdravicu u srcu Slavonije – tako je, uz vinski maraton, sinoć (subota) završeno treće izdanje vinskog festivala ”Slavonija i Podravina, wine not!?” Posljednji event održan je u organizaciji Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Gradom Orahovica i Turističkom zajednicom grada Orahovice.

Počeo je u restoranu Stara ložiona, gdje je nazočne pozdravio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

-Vino je je jedan od zaštitnih znakova našeg grada i iznimno smo ponosni na svoju vrhunsku kapljicu i zato sam sretan što zatvaramo ovaj poseban festival. Hvala svima koji su naš vinski maraton napunili do posljednjeg mjesta – rekao je Rister, a potom je ambasadorica festivala, enologinja Ivana Nemet predstavila rutu i točke stajališta.

Vinski-maraton-21

Maratonci su, s čašama oko vrata, potom prošli put Jezerca, jedne od najplodnijih vinskih lokacija Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Ivana Nemet predstavila je ondje njihova vina, dok je o proizvodnji govorila voditeljica marketinga PP Orahovice Katica Petkov. Uz delicije od šarana i Zeleni silvanac sudionici su otplesali kukunješće.

Drugo stajalište bilo je vinarija obitelji Patkoš, poznata po „vinima s dušom”. Potom se vinskom cestom vesela povorka uputila do novoizgrađenog objekta bračnog para Kristine i Ivice Zupca ”Team 40 Stable”, divne konjušnice, gdje su vidjeli preponske konje i upoznali se s voćnim vinima, likerima i ginom svjetskim nagradama okrunjenih vlasnika Destilerije Kostelac.

Novo stajalište bilo je vinarija Iskrenih vina Matković, a nakon posljednje točke, šetnicom Starom prugom, maratonci su se vratili do Stare ložione, gdje su uživali u vinskoj večeri.

Ivana Nemet zaključila je da je vinski festival i ovaj put predstavio vrhunska vina i izrazila zadovoljstvo što je završen u Orahovici, čija su vina „početak vinarstva u županiji i zaslužuju da ih vidi i kuša veliki broj ljudi“. 

Vinski-maraton-10

-U Virovitici umjetnost i vino, u Suhopolju povijest i vino, mitologija i vino u Pitomači, priroda i vino u Voćinu i na kraju Orahovica kao spoj prirode, gostoljubivosti i velike samozatajnosti vrhunskih orahovačkih vinara koji imaju itekako što pokazati. Sudionici su oduševljeni, ovo je najbolja priča o vinu u Hrvatskoj, citiraju nas i uzimaju kao uzor kako se projekt treba odraditi – rekla je Nemet i dodala da je iza festivala jako puno ljudi u organizaciji, kao i da su velik trud uložile lokalne turističke zajednice.

Vino se još jednom pokazalo kao jedan od najvećih promotora Virovitičko-podravske županije, potvrdila je i direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić.

-Projekt se već prve godine pokazao jedinstvenim, a već sada nas pitaju za slijedeći vinski festival. To govori jako puno, da smo uspjeli brendirati našu županiju kao butik vinsku destinaciju. Željeli smo pokazati da, iako nismo ‘jaki’ kao Kutjevo ili Erdut, također imamo vrhunska vina i vinare koji imaju što pokazati.

Njih smo predstavili sudionicima ovih naših evenata. Sve nas veseli činjenica da se svake godine sve više novih vinara registrira i prelazi u profesionalno poslovanje, žele biti dio ovog vinskog festivala – kaže Jakelić te naglašava kako je svaki event promocija turizma VPŽ, osobito destinacija na kojima se održava. Ove godine dvije nove bile su Geo info centar Voćin i Turističko-informativni centar Klopotec u pitomačkom kraju.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content