Svečana sjednica HGK – Županijske komore Virovitica: Doznajte tko su dobitnici “Zlatne kune” za 2022. godinu

U prostorima HGK Županijske komore Virovitica, danas (četvrtak) je održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Virovitica, na kojoj su nagrađeni najuspješniji gospodarstvenici s područja Virovitičko-podravske županije za ostvarene rezultate u 2022. godini, kao i za uspješnost u poslovanju i doprinos županijskom gospodarstvu, a samim time i hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

O gospodarskim pokazateljima i dobrim poslovnim rezultatima u proteklom periodu, na početku ove svečane sjednice govorio je Zlatko Pleša, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica.

– Prihodi su svake godine sve veći, za proteklu su godinu oni iznosili 7,1 milijardu kuna što je pozitivno i što treba veseliti, a to je pokazatelj i rasta gospodarstva u cjelini. Prerađivačka djelatnost prednjači u tome i čini 39% ukupnih prihoda s povećanjem od 26% u odnosu na prošlu godinu, imamo najbolje ostvareni poslovni rezultat u kategoriji srednjih poduzeća, a najveća bruto obračunata plaća za spomenuto razdoblje bila je u sektoru rudarstva i vađenja te je iznosila 7.450 kuna. Također, važno je napomenuti kako u kontinuitetu raste i broj novih poduzetnika, a za prvih 9 mjeseci ove godine imamo ih 89. Najbolji poslovni rezultati polučeni su pak u kategoriji srednjih poduzeća, te imamo tradicionalno prisutan pozitivan trend rasta suficita robne razmjene naše županije s ostalim tržištima – govori Pleša te napominje kako unatoč krizama poduzetništvo i dalje raste:

IMGL9580 Custom
foto: K. Toplak

– Prije svega to je rezultat zalaganja, truda, predanosti svom poslu, ali i znanja te praćenja svih trendova i fokusiranja menadžmenta na svoju djelatnost. Sve poteškoće tada se ipak ublaže, tako da onda dolazi i do dobrih poslovnih rezultata – dodaje Pleše.

Ulaganje u razvoj gospodarstva i poduzetništva jedna je od glavnih zadaća Virovitičko-podravske županije, a to je potvrdio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Vjerujem da su ove nagrade velik poticaj za još bolji rad, ali i veliki imperativ drugima da budu još bolji. Veseli činjenica da su ove godine dobitnici neka nova lica što znači da imamo širok spektar gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije i mogu reći da, slušajući ove rezultate, možemo biti izuzetno sretni. Upravo su ljudi ključ uspjeha, jer onda i mi možemo biti uspješna sredina. Kao Županija smo mjerama pomagali poduzetnicima da budu produktivniji. Izdvojili smo 150 tisuća eura za potpore male vrijednosti za poduzetnike, dobilo ju je njih 46, a izdvojili smo i 100 tisuća za potpore u poljoprivredi koju je dobilo 96 poljoprivrednika. Važno je napomenuti i naše potpore poduzetnicima početnicima, ulaganje u poduzetničke inkubatore, projekte navodnjavanja… Sve to donosi pozitivne priče i pozitivne ekonomske pokazatelje Virovitičko-podravske županije – istaknuo je župan Igor Andrović.

IMGL9820 Custom
foto: K. Toplak

Izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore te potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je važnost ove nagrade.

– Zlatna kuna najznačajnija je nagrada u Hrvatskoj i sve tvrtke koje dobiju nagradu znaju da su morale proći stroge kriterije. Također, u zadnjih nekoliko godina, počevši od pandemije, dodjela ove nagrade je svojevrsno priznanje za krizni menadžment jer je u takvim uvjetima i teškom situacijama trebalo očuvati poslovanje i postići vrhunske rezultate. Vladini paketi mjera bili su važni, sada je i kreditni rejting povećan, ušli smo u Schengen, a što nas očekuje u budućnosti tek ostaje za vidjeti. Istaknuo bi ovu priliku i pohvalio podatak da imamo rast industrijske proizvodnje u preradi duhana na ovom području i vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti s potporama ovoj specifičnoj proizvodnji – govori Kovačević.

“Zlatna kuna”, koja se dodjeljuje na temelju ekonomskih pokazatelja, ali i ugleda pojedinih tvrtki te njihova doprinosa županijskom gospodarstvu u cjelini, dodijeljena je u tri kategorije. U kategoriji “Malo trgovačko društvo” priznanje je pripalo tvrtki IIC Intelligent Industrial Concepts d.o.o iz Slatine, najbolje “Srednje trgovačko društvo” bilo je Jukić d.o.o. iz Čađavice, a u kategoriji “Veliko trgovačko društvo” “Zlatna kuna” je dodijeljena Hrvatskim duhanima d.d. Virovitica. Nagrade u prve dvije kategorije dodijelili su izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore te potpredsjednik HGZ za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević i predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, dok je nagradu u kategoriji “Veliko trgovačko društvo” uz navedene uručio i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

IMGL9788 Custom
foto: K. Toplak

– Tajna dobrog poslovanja je biti iskren prema dobavljačima, zaposlenicima i kupcima jer je to najveća vrijednost poduzeća. Priznanje smo dobili radi dobrih poslovnih rezultata, a ključno je bilo prepoznato naše ulaganje u održivost eko sustava. Mi smo posvećeni ciljevima EU vezano za ESG i to nam nije samo mrtvo slovo na papiru. Provodimo ih kao dio velike korporacije i drago nam je da smo po tome prepoznati i u našoj županiji – zaključuje Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana d.d.

Uz spomenute, današnjoj svečanoj sjednici nazočili su i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk, pročelnik Odjela za turizam pri Veleučilištu u Virovitici Božidar Jaković, potpredsjednica Nadzornog odora obrtničke komore VPŽ Ivana Sajdenšajf, članovi Gospodarskog vijeća HGK ŽK Virovitica…

(www.icv.hr, mra, vpz.hr, foto: K. Toplak)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content