Tihomir Smiljanić (64) jedan je od najstarijih aktivnih nogometaša u Hrvatskoj: “Cijeli sam život u nogometu, a najviše pamtim pogodak veteranima Dinama”

Nogomet je sport koji oduvijek privlači najviše dječaka od svih sportova, a posebno je to dolazilo do izražaja u ona dobra stara vremena kada osim nogometa i udaranja lopte po livadama i nije bilo drugog izbora. Jedan od tih mališana koji se od prvog udarca “zaljubio” u loptu i nogomet je i legendarni nogometaš s orahovačkog područja Tihomir Smiljanić (64) iz orahovačkog prigradskog naselja Donja Pištana.

Tihomir je naime, danas, jedan od najstarijih aktivnih nogometaša u Hrvatskoj budući da još neumorno nastupa za veterane NK Papuka. Ipak, u povijest hrvatskog nogometa se svakako upisao jer je ove godine u kolovozu postao najstariji igrač SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa nastupom u preliminarnom krugu istog protiv momčadi Grobničana.

-Kada sam saznao da ćemo mi kao veterani odigrati tu utakmicu u svojstvu seniora u Kupu, naravno da sam se odazvao pozivu svojih kolega i odigrao koliko sam mogao. Saznao sam poslije da sam najstariji igrač koji je zaigrao u tom natjecanju i mojoj sreći i ponosu nema kraja – započeo je Smiljanić.

Popularni Tićo kako ga znaju u nogometnim krugovima širom Slavonije pa i dalje, svoju je karijeru započeo baš u Papuku.

-Počeo sam u Papuku, drugi klub bio mi je Iskrica iz Stare Jošave pa zatim moj rodni Slavonac iz Donje Pištane. Igrao sam za Munju, Crnac i na kraju seniorsku karijeru završio u najdražem klubu Papuku. Ni po završetku seniorske karijere nisam stao nego nastavio u veteranima, a u toj konkurenciji nastupao za gotovo sve klubove bivše općine Orahovica te za veterana Slatine, a danas, na pragu 65 godine života, igram za veterane Papuka – nastavlja Tihomir.

Često voli isticati i uspjehe koje je postizao.

-Osvajao sam prva mjesta u svim kategorijama i svaki je za mene bio poseban, kao i značajni rezultati u seniorskoj i veteranskoj kategoriji na malonogometnim turnirima gdje imam osvojeno niz odličja, čak i nekoliko kao voditelj i trener ekipa. Mali nogomet igrao sam čak i za Pizzeriju Lav iz Požege sa svojim dobrim prijateljima iz nogometne karijere. Posebno pamtim pogodak veteranima zagrebačkog Dinama u prijateljskoj utakmici s Papukom, ne zabijaš Dinamu svaki dan pa makar to bili i veterani – kaže Smiljanić.

Tićo je i danas vitak i fizički spreman.

-Takve sam prirodno konstitucije, a uvijek sam držao do sebe baš zato što sam bio nogometaš. I danas u slobodno vrijeme trčim ako nisam na utakmici s mojim Papukovim veteranima. To me i drži, stalno u pokretu i aktivan – kaže Smiljanić.

Za kraj iznosi kako je njemu nogomet uvijek donosio najsretnije trenutke te stvorio prijateljstva za cijeli život.

-To i je bit sporta i nogometa, prijateljstvo, zdravo sportsko suparništvo i nadmetanje, ali uvijek maksimalno fer i pošteno. Tako sam i ja pristupao nogometu i sa svima s kojima sam igrao, bilo je prepirki s kolegama igračima, ljutnje pa i svađe, ali sve je to u granicama sporta. Čim izađeš iz svlačionice druga priča, zagrlimo se i odemo na piće. Igrao sam i danas igram s puno mlađima od sebe pa i djecom ponekad zaigram i uvijek im prenosim taj poznati fair-play koji je osnova svakog sporta – zaključuje Tihomir Smiljanić koji je svakako legenda orahovačkog nogometa i sporta, a eto zlatnim se slovima upisao i u hrvatsku nogometnu povijest.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content