U prepoznatljivom duhu: Frama u Virovitici proslavila 30. rođendan

Zajednica Franjevačke mladeži (Frama) bogatim je programom jučer (subota) proslavila 30. godišnjicu postojanja u Virovitici. Duh i karizma sv. Franje, koju su prve generacije upoznale davne 1993. godine jednako je snažan, aktivan, zanimljiv, privlačan i djelotvoran i danas.

Tako je petnaestak članova aktualne Frame jučer po prvi put dalo ili obnovilo svoja Obećanja; želju da svojim životom slijede Krista i sv. Franju kroz tri zavjeta; čistoću, siromaštvo i poslušnost. 

Ova velika i važna obljetnica okupila je više od 100 sudionika, na nju su neki stigli iz Hrvatske, neki i iz inozemstva, uključujući i duhovne asistente iz drugih župa, a koji su virovitičke framaše pratili od početaka. 

Program je počeo kratkim prisjećanjem na život i svjedočanstvo sv. Franje Asiškog, kroz koje je okupljene poveo fra Ivica Jagodić, a zahvaljujući kome je Frama i “došla” u Hrvatsku. 

Potom je uslijedila retrospektiva u kojoj su se bivši predsjednici i članovi zajednice prisjetili vremena koje su proveli u njoj i na koji je način ostavila trag u njihovu životu. 

Sandra Matošina Borbaš, Ivan Mikolić, Zrinka Oršulić, fra Antonio Kirin, Tvrtko Korotaj, Dorotea Kožnjak, kao i Lana Balogović podijelili su svoja framaška iskustva o druženjima, molitvama, susretima, Maršu, prijateljstvima. Naglasili su važnost zajedništva, prihvaćanja, podrške, ali i potrebnog duhovnog rasta u vjeri koji su dobili na Frami, a koje se nastavlja kroz život. 

Kroz anegdote koje su mnogim framašima bile itekako poznate i drage, prisjetili su se i kreativnosti, maštovitosti, šala i dogodovština koje su neizostavni dio ovog puta vjere. 

20231007_192132_copy_896x577

Prisjetili su se i svih framaša koji su preminuli, kao i onih koji su iz ove krenuli u svoje redovničke zajednice. 

Njih su se, uz druge nakane, sjetili i svi drugi framaši kao i cijela vjernička zajednica Župe sv. Roka koja je s njima sinoć molila na svečanoj svetoj misi, uz koncelebraciju svećenika iz Provincije sv. Ćirila i Metoda. Framaši su tradicionalno kroz molitve vjernika uključili i one simbole koji su im važni u poslanju – između ostalog, križ, gitaru, Bibliju…

U toploj i nadahnutoj propovjedi fra Zdravko Lazić, kojeg prvi framaši pamte kao svog duhovnog asistenta, uz fra Tomicu Hrušku i fra Ivicu Miklenića, naglasio je važnost slijeđenja puta sv. Franje do Krista. On je jednostavan, rekao je fra Zdravko, jer je potrebno samo jedno: živjeti ljubav prema Bogu i ljudima. 

Nakon svete mise svi slavljenici, kao i župa, nastavili su druženje kroz pjesmu i ples, čestitke i prisjećanje na sve ono što im je i danas, nakon 30 godina, prepoznatljivo, drago i zajedničko.  

(www.icv.hr, mlo) 

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content