U sklopu programa “Simboli srca”, slatinskim “Vretencima” stigli tableti koji će olakšati izradu slikovnice o simbolima i znamenitostima VPŽ

U sklopu inovativnog programa nazvanog “Simboli srca: Putovanje kroz kulturu i tehnologiju”, osmišljenog s ciljem osnaživanja mladih osoba s različitim vrstama invaliditeta, slatinska Udruga s intelektualnim teškoćama ”Vretenac” nabavila je tablete koji će biti ključan alat tijekom trajanja ovog programa.

Tableti će se koristiti na redovnim mjesečnim radionicama na kojima će sudionici, osobe s intelektualnim teškoćama, sudjelovati u stvaranju vlastite slikovnice koja će istraživati simbole i znamenitosti Virovitičko-podravske županije kroz upotrebu umjetne inteligencije.

Program “Simboli srca: Putovanje kroz kulturu i tehnologiju” odvijat će se kroz suradnju između osoba s invaliditetom i stručnjaka koji će zajedno istraživati i prikupljati informacije o simbolima i znamenitostima regije. Umjetna inteligencija će biti ključna komponenta ovog projekta, budući da će se koristiti za generiranje ilustracija koje će prikazivati simbole i znamenitosti Virovitičko-podravske županije. Algoritmi umjetne inteligencije će na temelju postojećih slika i fotografija stvarati nove ilustracije, jednostavne za razumijevanje i atraktivne za ciljnu publiku.

Tableti će biti opremljeni posebnim alatima i programima koji će olakšati kreativni proces sudionika tijekom izrade slikovnice. S obzirom na raznolike potrebe i mogućnosti sudionika, ovi uređaji omogućit će prilagodbu i personalizaciju sukladno individualnim preferencijama i sposobnostima.

Ovaj inovativni program ima za cilj poticanje kreativnosti, suradnje i inkluzije mladih osoba s intelektualnim teškoćama, te pružanje mogućnosti za razvoj vještina u području tehnologije i umjetnosti. Slikovnica koju će sudionici stvoriti bit će ne samo rezultat njihovog truda i suradnje, već će predstavljati i bogatstvo simbola i znamenitosti Virovitičko-podravske županije na jedinstven i inovativan način.

Ovaj program, provodi se u trajanju od 20. srpnja 2023. do 1. srpnja 2024. godine, a vrijednost mu je 10.000 eura. Nositelj programa je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” s partnerom na programu Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina, a pod financijskom podrškom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu “Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu”.

Program vodi Patricija Karaman, magistra edukacijske rehabilitacije i doktor medicine Miodrag Beneš.

(www.icv.hr, adf, UOSIT ”Vretenac” Slatina)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content