Učenici medicinskog usmjerenja kreću u kućne posjete na području općine Suhopolje u sklopu programa “Prevencijom do zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji”

U organizaciji Tehničke škole Virovitica, smjer medicinska sestra/tehničar i Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, na području općine Suhopolje u razdoblju od 16. do 31. listopada provodit će se javnozdravstvena aktivnost promocije Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Tom će prigodom učenici medicinskog usmjerenja pod vodstvom mentorica Ivane Marek Đurđević, Ivane Meter Čavarušić i Helene Pintarić, obilaziti sva kućanstva na području općine.

– Obzirom da je odaziv na uključenje u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva na području Općine Suhopolje izrazito nizak, a karcinom debelog crijeva na drugom mjestu po broju novooboljelih i drugi je uzrok smrtnosti od raka u Republici Hrvatskoj, cilj navedene aktivnosti je podizanje svijesti građana o potrebi uključenja u Nacionalni preventivni program – ističu koordinatori Sandra Manojlović, koja je i idejni začetnik aktivnosti, te Miodrag Beneš.

– Tijekom Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva svim stanovnicima u dobi od 50. do 74. godine omogućava se pregled stolice na tragove krvi koji nisu vidljivi golim okom – ističe doktor Beneš.

– Inovativni oblik nastave naišao je na niz pozitivnih reakcija ravnatelja Tehničke škole Virovitica Dine Davidovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko- podravske županije Miroslava Venusa, roditelja učenika te samih učenika medicinskog usmjerenja kojima će ovo biti prva mogućnost da iskuse kućne posjete i djelovanje u zajednici, te pokrovitelja Virovitičko-podravske županije i Grafita Becker – napominje dr. Manojlović.

(ZZJZ “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content