Utrka mira prošla kroz Viroviticu: Sudionici posjetili Osnovnu školu Vladimir Nazor

Utrka mira, globalna štafetna utrka čiji je cilj promovirati međunarodno prijateljstvo i razumijevanje, prošla je danas (srijeda) kroz Viroviticu. Trkači, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u skladu i predaju je iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Utrka je događaj koji dotiče živote tisuća i tisuća ljudi, a u Virovitici su posjetili Osnovnu školu Vladimir Nazor.

Osnovnoškolci su tako za trkače prezentirali svoje glazbeno umijeće, a pokazali su im i svu raskoš folklora. Nakon uvodnih pozdrava ravnateljice Osnovne škole Vladimir Nazor Sanjice Samac, prigodne riječi okupljenima uputio je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji je i sudjelovao u Utrci mira, te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Utrka mira je poznata i kao Utrka harmonije svijeta, a od 2005. do 2012. godine održavala se pod tim nazivom. U ovom događanju, koje je 1987. godine osmislio Sri Chinmoy, sudjeluju ljudi svih naroda i narodnosti, vjera i tradicija, a u Virovitici su se, uz sudionike iz Hrvatske, zaustavili trkačice i trkači iz Latvije, Potrugala, Norveške, SAD-a, Mađarske, Njemačke…

Spomenimo i kako je manifestacija u vrlo kratkom roku potvrdila svoj pozitivni, edukativni karakter, pa se od 1993. godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ona je od samog početka stekla podršku najviših institucija, a centralne svečanosti otvaranja i zatvaranjem redovno se održavaju ispred sjedišta UN-a u New Yorku.

Manifestacija ima podršku UNESCO-a, s kojim radi na promicanju istih ideala i vrijednosti unutar programa suradnje do 2022. godine, a utrku su službeno u ime Europske unije podržali i njeni visoki dužnosnici. Cilj Utrke mira nije prikupljanje novca, niti isticanje bilo kakvih političkih ideja, već težnja za promicanjem pozitivnih ideala među ljudima svih naroda i jačanje osjećaja međunarodnog prijateljstva i zajedništva.

(www.icv.hr, mra, Utrka mira, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content