DUHOVNI SMISAO: Mir i pravda

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara. Tim povodom danas vam donosimo tekst, potresnu priču djevojke, Vukovarke Lore Skuban „Mir i pravda“.
„Stojim na rubu svoje sjene dok umorna večer polako pada, dok se hrvatski stijeg visoko vijori nad usnulim građanima Vukovara.

Samo jedan pogled na ranjeni Vodotoranj odvlači u dubinu Dunava privid idiličnog grada. Sjećanja na prošlost i dalje su živa i podsjećaju na teško stečeni mir i slobodu.
Krv, znoj i suze palih junaka upozoravaju da ne zaboravimo na njihovu ogromnu žrtvu i da ona ne bude uzaludna. Težak križ na leđima vukovarskih branitelja usporava svaki korak, rane teško zacjeljuju, a praznine u srcima nikada se neće ispuniti. Kroz dimnu zavjesu još se sjaje suzne oči, a prolivenu krv polako ispire hladna jesenska kiša. „Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac“, napisao je Siniša Glavašević….

…Kći sam vukovarskog branitelja koji me je od rođenja odgajao vođen činjenicom da postoji dobro u svakom čovjeku, da ga okolnosti mijenjaju i preobražuju u ono što vjerojatno nikad nije kanio postati. Učio me je praštati i kada se to čini samo kao puka fikcija. U unutarnjem sukobu našao se kada je morao birati hoće li zaboraviti na prošlost i orijentirati se na budućnost ili će ipak slijediti svoje srce koje postavlja određene granice.

Oni od kojih se očekuju promjene smo mi, mladež grada Vukovara. Na nama grad ostaje i sve se nade polažu u našu sposobnost donošenja ispravnih odluka. Kao uskoro punopravna građanka ovoga grada želim istaknuti kako je, nepobitno, ključ u stvaranju kompromisa koji će nas izvesti na pravi put, put mira i harmonije. Jedino na taj način grad može stvoriti temelje za europsku budućnost.

Svake godine 18. studenoga u gradu se formira duga kolona sjećanja u kojoj se prisjećamo tragedije, veličamo žrtve i svetkujemo domovinu koja postoji zahvaljujući braniteljima grada Vukovara koji su poput čvrstih obrambenih zidina spriječili prodor dublje u Hrvatsku. Prošlost, sadašnjost ili budućnost… Što odabrati?“

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content