HVIDRA RH izdala priopćenje: Podsjećamo odgovorne na važnost zajedništva, a ne podjelu hrvatskog naroda

HVIDRA RH izdala je danas (srijeda) priopćenje za javnost u povodu obilježavanja državnog blagdana Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koje potpisuju predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e RH Josip Periša i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić.           

Priopćenje donosimo u cijelosti: 

“Potaknuti aktualnim dnevno-političkim događanjima uoči obilježavanja državnog blagdana Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, nakon kontinuiranog praćenja ove očigledno planski izazvane situacije, u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, ovim putem osjećamo obvezu reagirati na omalovažavnje spomena na obilježavanje ovog svetog dana za naš narod i državu.

Smatramo da su ovakve sramotne tenzije oko obilježavanja hrvatske svetinje, Dana sjećanja na žrtvu herojskog grada Vukovara, koje su potencirane od strane gradonačelnika i njegovih istomišljenika, otišle predaleko i odvele obilježavanje u suprotnom smjeru, budući da smo posljednjih dana svjedoci kako u medijima i javnosti prevladavaju informacije o podjelama u našem društvu, dok istovremeno nema ničega što bi našu javnost podsjetilo, a našu djecu educiralo o patnji koju su Hrvati proživjeli u Vukovaru.

Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta Domovinskog rata jasne su odredbe koje definiraju pojam, nositelje i način obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta u duhu sinergije i zajedništva svih institucija društva na državnoj i lokalnoj razini. Sukladno članku 12. obilježavanje dana posebnog domovinskog pijeteta uključuje odavanje počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju polaganjem vijenaca i drugim aktivnostima kojima se na dostojanstven način održava sjećanje na njihovu žrtvu i doprinos u Domovinskom ratu, dok ovakvo  stanje omalovažava doprinos i žrtvu svih ostalih naših suboraca.

Usprkos svemu, nažalost, prevladavaju prepucavanja političara, dok u sjeni ostaju dostojanstvena sjećanja o herojskoj obrani Grada i posljedicama obrane suvereniteta RH, ali nas stvarno razara što su u ovoj situaciji zaboravljeni naši nestali branitelji Domovinskog rata.

Posebice rastužuje marginalizacija naših članova, hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, pripadnika svih oružanih postrojbi HV-a i MUP-a, čije je mišljenje zanemareno u ovom slučaju, a koji su najzaslužniji za obranu herojskog grada Vukovara. Osim svega navedenoga, boli nas što se ne govori o životu, budućnosti i perspektivi Vukovara, nego slušamo samo o podjelama, tenzijama i prijetnjama.

Žalosno je što 32 godine nakon pada Vukovara nemoćno stojimo i promatramo kako podjele u našem društvu razaraju vječno nezaliječene, otvorene rane naših suboraca i poginulih hrvatskih branitelja koji su svoje dijelove tijela i svoje živote dali za obranu ovog herojskog grada. Hrvatski ratni vojni invalidi dali su svoju mladost i zdravlje za ujedinjenje, a ne razdvajanje temelja hrvatske države. Borili su se za pobjedu, a ne za podjele!

Temeljem svih događaja ovim putem osjećamo potrebu naglasiti na važnost sjećanja ostavštine prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, koji je u svojoj mudrosti prepoznao moć nacionalne simbolike, apelirajući na pomirbu i važnost zajedništva koje je bilo presudno  u obrani od velikosrpskog agresora, a isto je dovelo do stvaranja i očuvanja naše države, ponosne članice Europske unije.

Slijedom svega navedenoga podsjećamo odgovorne na važnost zajedništva hrvatskog naroda koje nam je pomoglo u obrani od velikosrpskog agresora, te ih pozivamo na prestanak kršenja odredbi Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta Domovinskog rata u svrhu dostojanstvenog obilježavanja državnog blagdana Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

(www.icv.hr, HVIDRA RH)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content