Ivan Anušić preuzeo dužnost ministra obrane RH: Istinski ću se posvetiti osnaživanju Hrvatske vojske

Ivan Anušić preuzeo je danas (četvrtak) dužnost ministra obrane Republike Hrvatske – prenosi HRT

-Iznimna mi je čast preuzeti dužnost potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane RH. Istinski ću se posvetiti osnaživanju i moderniziranju Hrvatske vojske, simbola snage i ponosa hrvatskog naroda – poručio je pritom Anušić.

Novoimenovanom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću, državni tajnik Zdravko Jakop zaželio je uspjeh na novoj dužnosti i upoznao ga s najvažnijim projektima i aktivnostima u Ministarstvu obrane:

-Svi u MORH-u i Hrvatskoj vojsci Vam stoje na raspolaganju. Svi radimo s istim ciljem na dobrobit Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske – istaknuo je.

– Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika – istaknuo je ministar Ivan Anušić.

Biografija ministra obrane Ivana Anušića

Ivan Anušić je rođen 13. listopada 1973. u Osijeku. Oženjen je i otac četvero djece. Završio je Kineziološki fakultet u Zagrebu. Od 2017. do 2023. godine obnašao je dužnost župana Osječko-baranjske županije. Od 2016. do 2017. godine bio je zastupnik u 9. sazivu Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. Od 2015. do 2016. godine bio je zastupnik u 8. sazivu Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac, a od 2002. do 2005. godine bio je predsjednik i trener u Kick boxing klubu Antunovac.

Dragovoljac Domovinskog rata

Ivan Anušić je dragovoljac Domovinskog rata, koji se u obranu Domovine uključio 1991. godine. Bio je pripadnik 106. i 130. brigade Zbora narodne garde, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, 2001. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Od 1991. do 1995. godine prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Prošao je ratišta od istočne Slavonije do dubrovačkog područja, gdje je u kolovozu 1992. godine sudjelovao u oslobađanju dubrovačkog zaleđa pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka. Bio je sudionik akcije Maslenica, a u kolovozu 1993. je mjesec dana proveo na području Bosne i Hercegovine. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. godine u akcijama na Velebitu, a s istom postrojbom sudjelovao je i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.

Predsjednik ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije

2011. godine postaje član HDZ-a, a za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine. Dvije godine poslije na istu dužnost izabran je jednoglasno na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije. 2020. godine izabran je za potpredsjednika HDZ-a. Kao saborski zastupnik pokrenuo je niz inicijativa poput izmjene statističkih regija, izmjene Zakona o vodama u segmentu eksploatacije šljunka i pijeska, izmjena zakonskih regulativa u području raspodjele drvnom masom te niz drugih inicijativa korisnih za širu zajednicu.

Na izborima dobio 23.671 preferencijski glas

Kao nositelj liste IV. Izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020. godine, a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u IV. Izbornoj jedinici.

Nakon što je 2017. godine izabran za župana Osječko-baranjske županije, podnosi zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Na lokalnim izborima 2021. godine Ivan Anušić u prvom je krugu izabran u drugi mandat župana Osječko-baranjske županije. U mandatu župana Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je i realiziran niz kapitalnih infrastrukturnih projekata, a značajan politički naglasak stavlja na jačanje suradnje i pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osobito Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content