Izglasan najveći proračun u povijesti grada Đurđevca: Za 2024. godinu iznosi 20,6 milijuna eura

Većinom glasova Gradsko vijeće Grada Đurđevca izglasalo je najveći proračun u povijesti. Budžet Grada Đurđevca iznosit će tako u 2024. godini čak 20,6 milijuna eura, a gradonačelnik Hrvoje Janči smatra da je proračun realno planiran, prenosi Podravski list. 

-Sigurni smo da će realizacija biti na predloženih 20 milijuna eura. Najveći dio proračuna odnosno 63 posto čine sredstva koje dolaze iz Europske unije ili iz državnog proračuna. Trenutačna realizacija proračuna za ovu godinu je nešto više od 14 milijuna eura, a planirani proračun osigurava ravnomjeran razvoj u svim segmentima. Od najmlađih do najstarijih, pokriva sva područja, od samog grada pa do svih prigradskih naselja – istaknuo je Janči dok je predloženi proračun s procjenama za 2025. i 2026. godinu podržao i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te sveukupno osam vijećnika dok su suzdržani bila dva vijećnika SDP-a i jedan HDZ-a.

-Proračun je uravnotežen i nastojimo iskoristiti svaki euro. Najveći dio sredstava u proračunu u realizaciji čine sredstva osigurana izvan redovnih prihoda. Imamo proračun duplo veći od Ludbrega, za trećinu manji od Virovitice, a gotovo smo u egalu s križevačkim – kazao je Lacković.

Jedina dva amandmana uputio je vijećnik SDP-a Marko Fucak koji je predložio da se u proračunu nađu sredstva za otkup zemljišta za buduću školu, kao i da se poveća pozicija za Picokijadu i dovedu atraktivni i popularni glazbenici kao što su Dino Merlin, Parni Valjak i Dubioza kolektiv.

-Iako u proračunu ima pohvalnih stvari, vidi se da se bliže izbori. Možda se proračun mogao bolje izbalansirati. Ako podržite moje amandmane, podržat ćemo proračun – kazao je Fucak, no pokazalo se da amandmani nisu tehnički ispravni pa ih je predlagatelj povukao u tom obliku, ali su oni prihvaćeni kao prijedlozi i bit će predloženi predsjedniku turističke zajednice i kasnije razmotreni od gradskog vijeća.

-Glazbena škola se nalazi u proračunu i grad ima osigurano zemljište. Postoji stavka u proračunu koja se naziva izgradnja glazbene škole i predviđeno je 26 tisuća eura za projektiranje, a Grad ne odlučuje tko će nastupati na Picokijadi. Uostalom, koncerti se financiraju iz sponzorstava – rekao je Janči, a na kraju je dogovoreno da će se navedeni izvođači predložiti direktoru turističke zajednice.

-Očito je da se očekivane pomoći u budućnosti smanjuju po projekcijama, no zato rade kredita rastu i do poprilično. To je upozorenje za sve nas da trebamo biti oprezniji. Proračun mi ne izgleda da je dobro balansiran u odnosu na grad i prigradska naselja koja možda nisu velika biračka baza, ali ti ljudi zaslužuju što bolji i kvalitetniji život – kazao je vijećnik HDZ-a Rajko Gašparić koji je također ostao suzdržan oko proračuna.

(podravski.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content